Antero Priha

Nykyään Antero Priha:llä on keskeinen paikka nyky-yhteiskunnassa. Hänen vaikutusvaltansa ulottuu kaikille elämänalueille politiikasta viihteeseen. Tekniikan kehittymisen myötä Antero Priha:stä on tullut helpommin saatavilla kuin koskaan, mikä on vaikuttanut merkittävästi ihmisten vuorovaikutukseen ja kommunikointiin. Tässä artikkelissa tutkimme edelleen Antero Priha:n roolia nykyaikaisessa elämässä analysoimalla sen merkitystä ja vaikutuksia eri yhteyksissä. Alkuperäistään nykytilanteeseensa tämä aihe on tärkeä kaikille, jotka ovat kiinnostuneita ymmärtämään ympäröivää maailmaa.

Antero Priha
Henkilötiedot
Syntynyt4. lokakuuta 1965
Helsinki
Kansalaisuus Suomi
Ammatti muusikko, säveltäjä
Muusikko
Merkittävät teokset
Soittimet trumpetti
Yhtyeet
Aiheesta muualla
Kotisivut

Antero Priha (s. 4. lokakuuta 1965) on suomalainen trumpetisti-säveltäjä. Hän on esiintynyt ja levyttänyt useiden suomalaisten ja ulkomaisten artistien kanssa, sekä toiminut trumpettisolistina ja säveltänyt ja sovittanut monen eri tyylilajin musiikkia. Hän aloitti muusikon uransa vuonna 1978 Helsingin kaupunginteatterista. Hän opiskeli vuodesta 1990 Sibelius-Akatemiassa jazzosastolla, josta valmistui musiikin kandidaatiksi.[1]

Ura

Priha aloitti 1978 muusikon uransa Helsingin kaupunginteatterista ja Vantaan Orkesterista, mikä on johtanut freelancer-muusikoksi muun muassa big bandeihin, studiomuusikoksi äänitteille, eri artistien kiertueille, televisioon ja radioon.

Priha on vetänyt omia yhtyeitä ja sävellysprojekteja kuten Antero Priha Breadmachine, Antero Prihan Orkesteri, Afrocola, Kiiskinen-Priha, Mielen Taivas, Asko Keränen, Antero Priha, Pikkarainen-Priha, Ylva ja Organ Free. Hän työskentelee muun muassa työryhmissä Compañía Kaari & Roni Martin ja Afrojazz Quintet feat. Charlotta Kerbs.lähde?

Priha on levyttänyt omia sävellyskokonaisuuksia esimerkiksi Mielen taivas -laulusarjan Anu Komsille, Mika Waltarin runoja Harri Saksalalle ja Dorkalan portilla -levyn Markku Toikalle. Priha on tehnyt musiikkia Anssi Mänttärin ja Roope Aholan elokuviin ja muun muassa Liisa Prihan tanssiteokseen.

Muita yhtyeitä, projekteja ja työryhmiä ovat olleet muun muassa J. Karjalainen ja Mustat lasit, Hasse Walli & Asamaan, Edvard Vesala Sound & Fury, Sakari Kuosmanen Band, Otto Donner Free fo All, Priha/ Veijonsuo Punishment, Pentti Lahti Quintet, Tuomas Kauppi Quartet, Yrjänä Sauros & Ääriasento, Pekka Tegelman & Kulumo ja Stadin Juhlaorkesteri.lähde?

Vuonna 1982 ilmestyivät ensimmäiset äänitteet, joilla Priha oli mukana: Espoo Big Bandin Live in Montreux ja J. Karjalainen & Mustat lasit -yhtyeen Tatsum tisal. Priha on soittanut muun muassa Dave Lindholmin, Ismo Alangon, J. Karjalaisen, Tuomari Nurmion, Juicen, Sielun Veljien, Hectorin, Pave Maijasen ja Kirkan äänitteillä, sekä esiintynyt muun muassa Carla Bleyn, Ray Charlesin, Kevin Mahoganyn, Maria Schneiderin ja Kenny Wheelerin kanssa. Hänen yhteistyökumppaneitaan ovat olleet muun muassa Upi Sorvali, Edward Vesala, Hasse Walli ja Otto Donner.

Lähteet

Viitteet

  1. a b Antero ”Antsu” Priha Suomen Jazzliitto – Jazz Finland. Viitattu 9.10.2014.

Aiheesta muualla