Nykymaailmassa Antonietta Toini:stä on tullut suuren kiinnostuksen ja keskustelun aihe. Johtuipa historiallisesta merkityksestään, nyky-yhteiskuntaan tai populaarikulttuuriin vaikuttamisesta, Antonietta Toini on ilmiö, joka ei jää huomaamatta. Tässä artikkelissa tutkimme tätä aihetta perusteellisesti eri näkökulmista analysoimalla sen kehitystä ajan myötä, sen merkitystä nykyään ja sen ennustetta tulevaisuutta varten. Lisäksi tutkimme, miten eri asiantuntijat ovat lähestyneet Antonietta Toini:tä ja miten se on vaikuttanut arjen eri osa-alueisiin. Tämä analyysi auttaa meitä ymmärtämään paremmin Antonietta Toini:n tärkeyttä ja merkitystä nyky-yhteiskunnassa.
Antonietta Toini (oik. Toini Inkeri Nikander o.s. Putkonen; 5. marraskuuta 1901 Rauma[1] – 3. heinäkuuta 1990 Tampere) oli suomalainen oopperalaulaja, äänialaltaan mezzosopraano.[2] Hän oli ensimmäinen suomalainen sopraano, joka lauloi Milanon La Scalassa.[3] Hän oli kiinnitettynä La Scalaan 1929 ja 1934 ja Frankfurt-am-Mainin oopperaan 1935–1936. Lisäksi hän vieraili Etelä- ja Keski-Euroopan sekä Skandinavian oopperoissa.
Toini asui Tampereella, ja hän lahjoitti 1990 Turun taidemuseolle 79 suomalaisten taiteilijoiden maalausta.[4] Hän oli Tampereen Oopperayhdistyksen puheenjohtaja vuodesta 1954 ja opetti myös laulun äänialoja.[1] Hän sai Pro Finlandia -mitalin vuonna 1960.
Antti Favénin maalaama muotokuva Toini Nikanderista (Antonietta Toinista) vuodelta 1938, Ateneumin taidemuseo, Kansallisgalleria, viitattu 4.3.2020.