Corleone

Tässä artikkelissa tutkimme Corleone:n kiehtovaa maailmaa ja sitä, miten se on vaikuttanut yhteiskunnan eri osa-alueisiin. Ilmestymisestään lähtien Corleone on herättänyt suurta kiinnostusta ja herättänyt asiaankuuluvia keskusteluja sen tärkeydestä. Kautta historian Corleone on ollut tutkimuksen ja pohdinnan lähde, ja sen vaikutus on leimannut merkittävästi eri tieteenalojen kehitystä. Tässä mielessä on merkityksellistä analysoida, miten Corleone on kehittynyt ajan myötä ja mikä sen rooli on ollut elävämme todellisuuden muokkaamisessa. Lisäksi käsittelemme Corleone:n eri näkökulmia ja mielipiteitä ymmärtääksemme sen todellisen ulottuvuuden ja laajuuden. Syvän ja objektiivisen analyysin avulla tämä artikkeli pyrkii tarjoamaan kattavan näkemyksen Corleone:stä ja sen vaikutuksista nykyään.

Corleone
(Cunigghiuni)
Kaupunkikuvaa
Kaupunkikuvaa

Corleone

Koordinaatit: 37°49′0″N, 13°18′0″E

Valtio Italia
Alue Sisilia
Metropolikaupunki Palermo
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 229,46[1] km²
Korkeus

218–1 569

[1] m
Väkiluku (31.12.2015) 11 234[2]
 – Väestötiheys 49 as./km²


















Corleone (sisiliaksi Cunigghiuni) on noin 11 000 asukkaan kaupunki Sisiliassa Palermon metropolikaupungissa.

Historia

Kaupunki on peräisin jo arabien valtakaudelta ennen 1000-lukua. Kaupungin nimi tunnetaan muodossa Qurliyūn arabiankielisissä 900-luvun lähteissä.[3] Kaupungin tunnetuin nähtävyys on Chiesa Madre -kirkko, jonka rakentaminen aloitettiin 1300-luvulla. Corleonessa on myös 1000- ja 1100-lukujen välillä rakennettu vartiotorni.

Corleone on 1960-luvulta lähtien tullut tunnetuksi mafian vuoksi. Eräät corleonalaiset mafiaperheet nousivat 1980-luvun alun ns. toisessa mafiasodassa palermolaisten perheiden tilalle mafian vaikutusvaltaisimmiksi perheiksi. Tunnettuja corleonelaisia mafiosoja ovat muiden muassa Salvatore Riina ja Bernardo Provenzano. Mafiamaineen vuoksi on ehdotettu, että kaupunki ottaisi takaisin vuosisatoja sitten käytetyn nimen ”Cuor di Leone” (Leijonan sydän).[4]

Fiktiossa

Corleone esiintyy Kummisetä-elokuvissa ja -romaaneissa mafiaperheen nimenä ja alkuperäkaupunkina. Elokuvassa mafiaperheen päämies Vito Corleone saa sekaannuksen vuoksi nimensä kotikylänsä mukaan. Mario Puzon Kummisetä-romaanin mukaan kyse on tietoisesta kotiseutumuiston vaalimisesta: ”Uudessa kotimaassaan hän muutti nimensä Corleoneksi säilyttääkseen edes jonkin siteen kotikyläänsä. Tämä oli yksi niistä harvoista tunteellisista eleistä, joita hän milloinkaan harrasti.”[5]

Lähteet

  1. a b Istat - Istituto Nazionale di Statistica: Altitudini dei comuni tramite DEM Italian kuntien pinta-alat ja korkeus merenpinnasta. Viitattu 9.5.2017. (italiaksi)
  2. Istat - Istituto Nazionale di Statistica: Demographic Balance for the year 2015 and Resident Population from on 31st December Italian tilastokeskuksen väestötilasto alueittain, maakunnittain ja kunnittain. Arkistoitu 16.10.2017. Viitattu 9.5.2017. (englanniksi)
  3. Encyclopedia Britannica: Corleone (Italy)
  4. http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/3240802.stm
  5. Puzo, Mario: Kummisetä: romaani mafiasta, s. 207. Porvoo, Helsinki: Werner Söderström Osakeyhtiö, 1971.