Devotio moderna

Devotio moderna:n merkitys nyky-yhteiskunnassa on kiistaton. Olipa kyseessä julkisuuden henkilö, keskustelunaihe tai osa historiaa, Devotio moderna on jättänyt jälkensä monien ihmisten elämään. Tässä artikkelissa tutkimme sen vaikutusta eri näkökulmista, sen vaikutuksesta populaarikulttuuriin sen panoksiin tieteen alalla. Syvällisen analyysin avulla pystymme ymmärtämään paremmin Devotio moderna:n roolia maailmassa ja sen merkitystä edelleen.

Devotio moderna oli 1400-luvun alussa syntynyt alankomaalainen hurskausliike, jonka tienraivaajana oli Geert Groote (1340–1384) ja jonka tyypillinen edustaja oli Tuomas Kempiläinen (1379–1471).

Ulkoisesti liike ei eronnut paljon edeltäjistään tertiaareista: päämääränä oli maallikoiden uskonnollisen elämän aktivoiminen levittämällä rukousnauharukouksia, Isämeitää ja Ave Mariaa, ja ennen kaikkea syventämällä Kristuksen kärsimyksen mietiskelyä. Uskonto tuli sopeuttaa tavallisen ihmisen tasolle.

Liike kuului Alankomaiden ja Reininmaan kaupunkikulttuuriin: 1400-luvun puolivälissä Yhteisen elämän veljillä oli Alankomaissa 87 veljestaloa (mm. Grooten itsensä perustama Windesheimissa). Liike sai huomattavan merkityksen reformaation valmistajana.