Egyptin myöhäiskausi

Nykymaailmassa Egyptin myöhäiskausi:stä on tullut yhä tärkeämpi nyky-yhteiskunnassa. Egyptin myöhäiskausi:stä on tullut nykyään laajan kiinnostuksen ja keskustelun aihe kulttuuriin, teknologiseen kehitykseen, politiikkaan tai mihin tahansa muuhun alaan kohdistuvan vaikutuksensa vuoksi. Alkuperäistään sen vaikutukseen ihmisten jokapäiväiseen elämään Egyptin myöhäiskausi on ollut akateemisten tutkimusten, kriittisten analyysien ja jopa kiistelyjen kohteena. Tässä artikkelissa tutkimme Egyptin myöhäiskausi:een liittyviä eri näkökohtia ja analysoimme sen merkitystä ja laajuutta eri yhteyksissä.

Osa artikkelisarjaa
Muinainen Egypti

Egyptin myöhäiskausi on ajanjakso, joka käsittää dynastiat 26.-31. Myöhäiskausi alkoi, kun Psametik I 600-luvun lopulla eaa. nousi valtaan ja muinaisen Egyptin vallanneet nubialaiset ajettiin takaisin etelään. Hän perusti Egyptin viimeisen kotimaisen, 26. dynastian, jonka faaraoista huomattavin oli Nekho II.

Vuonna 525 eaa. Persian kuningas Kambyses II valloitti Egyptin. 300-luvulla eaa. Egypti sai vielä joksikin ajaksi itsenäisyytensä takaisin, mutta Persia valloitti maan uudestaan vuonna 343 eaa. Tällöin uudestaan alkanut persialaisvalta kesti kuitenkin vain 11 vuotta, sillä Makedonian kuningas Aleksanteri Suuri valloitti Egyptin itselleen 332 eaa. Tämän jälkeen Egyptin faaraoksi ei noussut enää ainuttakaan aitoa egyptiläistä, vaan Aleksanteri Suuren jälkeen maata hallitsivat makedonialainen Ptolemaios I ja hänen jälkeläisensä, Ptolemaiosten hallitsijasuku, kunnes maa vuonna 30 eaa. joutui Rooman valtaan.