Götanmaanruotsi

Nykymaailmassa Götanmaanruotsi on aihe, joka on saavuttanut suurta merkitystä yhteiskunnan eri alueilla. Ajan myötä Götanmaanruotsi on osoittautunut keskeiseksi osaksi päätöksenteossa ja jokapäiväisen elämän eri osa-alueiden kehittämisessä. Sen vaikutus on tullut niin merkittäväksi, että yhä useammat ihmiset etsivät tietoa ja analyyseja Götanmaanruotsi:stä ymmärtääkseen sen tärkeyden ja sen, miten se vaikuttaa heidän elämäänsä. Tässä artikkelissa tutkimme täysin Götanmaanruotsi:n roolia nykyään, sen kehitystä ajan myötä ja sen vaikutusta yhteiskuntaan.

Götanmaanruotsi (ruotsiksi götamål) on yksi ruotsin kielen kuudesta murrealueesta.[1] Götanmaanruotsia puhutaan Länsi-Götanmaan ja Dalslandin maakunnissa sekä pohjoisessa Hallandissa, pohjoisessa Smålandissa ja lounaisessa Itä-Götanmaan maakunnassa Götanmaan pääalueella Ruotsissa. Värmlantissa puhuttavassa värmlantinruotsissa on piirteitä götanmaanruotsista, sveanmaanruotsista ja norjan kielestä. Bohuslänissä puhuttava bohusläninruotsi on sekoitus norjaa ja götanmaanruotsia. Öölanninruotsi lasketaan kuuluvaksi joko götanmaanruotsin tai eteläisten ruotsin murteiden murrealueeseen, sillä siinä on piirteitä kummastakin.

Luokittelu

götanmaanruotsi (götamål)

  • smålandinruotsi (piirteitä sveanmaanruotsista ja eteläisistä ruotsin murteista)

Katso myös

Aiheesta muualla

Lähteet

Viitteet

  1. Dahl Östen, Edlund Lars-Erik, Wastenson Leif & Elg Margareta: Sveriges nationalatlas. Språken i Sverige, s. 9–10. Tukholma: Norstedt, 2010. ISBN 978-91-87760-57-0 (ruotsiksi)