Gilbert Ryle

Nykymaailmassa Gilbert Ryle:stä on tullut erittäin tärkeä ja kiinnostava aihe laajalle ihmisjoukolle. Tekniikan ja globalisaation myötä Gilbert Ryle:stä on tullut yhä tärkeämpi nyky-yhteiskunnassa. Olipa kyseessä historiallinen ilmiö, näkyvä persoona, ajankohtainen aihe tai mikä tahansa muu asiaankuuluva näkökohta, Gilbert Ryle on kiinnittänyt ihmisten huomion eri kulttuureista, iästä ja kontekstista. Tässä artikkelissa tutkimme Gilbert Ryle:n eri näkökulmia ja puolia analysoimalla sen vaikutuksia, seurauksia ja sen mahdollisia vaikutuksia eri alueilla.

Gilbert Ryle

Gilbert Ryle (19. elokuuta 1900 Brighton6. lokakuuta 1976 Oxford) oli brittiläinen analyyttiseen suuntaukseen kuulunut filosofi. Hänen erikoisalojaan olivat kielifilosofia, erityisesti arkikielen filosofia, sekä mielenfilosofia.

Ryle sai vaikutteita Ludwig Wittgensteinin kielifilosofiasta ja on vaikuttanut muun muassa J. L. Austiniin, A. J. Ayeriin, R. M. Hareen, Wilfrid Sellarsiin ja Daniel Dennettiin. Ryle tunnetaan ennen kaikkea kartesiolaisen dualismin arvostelustaan, jota varten hän kehitti nimityksen ”aave koneessa” (engl. ghost in the machine), sekä Rylen regressiosta. Ajatusta kategoriavirheestä mielen käsitteen yhteydessä hän kuvasi kirjassaan The Concept of Mind (1949).

Ryle viittasi joihinkin ajatuksiinsa "behaviorismina", jota ei tule sekoittaa B. F. Skinnerin ja John B. Watsonin psykologiseen behaviorismiin.

Teoksia

Aiheesta muualla