Glenn Ford

Tässä artikkelissa käsitellään aihetta Glenn Ford, joka on herättänyt mielenkiintoa ja keskustelua eri aloilla. Glenn Ford on nykyään erittäin tärkeä aihe, koska sillä on merkittävä vaikutus yhteiskuntaan, kulttuuriin ja jokapäiväiseen elämään. Kautta historian Glenn Ford:llä on ollut keskeinen rooli eri tieteenalojen kehityksessä ja se on merkinnyt tärkeitä virstanpylväitä ihmisen kehityksessä. Siksi on tärkeää syventyä sen olennaisimpiin näkökohtiin, analysoida sen vaikutusta eri yhteyksissä ja tutkia sen tutkimuksesta nousevia tulevaisuudennäkymiä. Tässä mielessä tämän artikkelin tarkoituksena on tarjota kattava ja päivitetty näkemys Glenn Ford:stä, auttaa ymmärtämään ja pohtimaan sen merkitystä nykymaailmassa.

Glenn Ford vuonna 1979.

Glenn Ford, oik. Gwyllyn Samuel Newton Ford (1. toukokuuta 1916 Sainte-Christine, Quebec, Kanada30. elokuuta 2006 Beverly Hills, Kalifornia, Yhdysvallat) oli yhdysvaltalainen näyttelijä. Ford oli kahdeksanvuotias, kun hänen perheensä muutti Yhdysvaltoihin.

Glenn Fordin maine perustuu ensisijaisesti hänen työhönsä lännenelokuvissa, kuten Peloton mies, Texasin huimapäät, Nopein ase voittaa, Armoton ase ja Villein lännessä. Hänen läpimurtotyönsä oli miespääosa filmiklassikossa Gilda, jossa Rita Hayworth esitti nimiroolin. Fordin muita maineikkaita rooleja ovat suoritukset elokuvissa Älä käännä heille selkääsi, Frank Capran elokuvassa Taskullinen ihmeitä, Elokuun teehuone sekä Fritz Langin elokuvissa Gangsterikuningas ja Ihmispeto.[1]

53-vuotisen uransa aikana Ford ehti tehdä yhteensä 85 elokuvaa, tosin toisen tiedon mukaan niitä olisi ollut yli sata. Uran parasta aikaa olivat 1950- ja 1960-luvut. Hän jatkoi työntekoa yli 70-vuotiaaksi, mutta veritulpat katkaisivat uran 1990-luvun alussa. Hän sai elokuvaurastaan tähden Hollywood Walk of Famelle.

Glenn Ford oli naimisissa neljä kertaa. Hänen puolisojaan olivat Eleanor Powell, Kathryn Hays, Cynthia Hayward ja Jeanne Baus. Hänellä oli yksi poika Peter Ford (alias Tom Shea). Ford kävi ainakin kerran Suomessa, jossa hän osallistui muun muassa erään elokuvansa Suomen ensi-iltaan elokuvateatteri Gloriassa Helsingissä.

Lähteet

  1. Ford, Glenn (1916—) (Arkistoitu – Internet Archive), St. James Encyclopedia of Popular Culture. Gale 2000. Vaatii HighBeam-tilauksen.

Aiheesta muualla