Gudbrandsdalen

Tänään esittelemässämme artikkelissa käsittelemme aihetta Gudbrandsdalen, aihe, joka on herättänyt monien ihmisten kiinnostuksen läpi historian. Gudbrandsdalen on monimutkainen ja kiehtova aihe, joka kattaa monenlaisia ​​näkökohtia ja jolla on vaikutuksia yhteiskunnan eri alueilla. Vuosien varrella Gudbrandsdalen on ollut lukuisten tutkimusten, keskustelujen ja ristiriitojen kohteena, mikä on osaltaan rikastanut ymmärrystämme tästä aiheesta. Tässä artikkelissa ehdotamme, että tutkimme Gudbrandsdalen:een liittyviä eri puolia sen alkuperästä sen nykyiseen vaikutukseen. Tarjoamme kattavan näkemyksen ja monipuolisia näkökulmia, joiden avulla lukija voi syventyä tähän jännittävään aiheeseen.

Gudbrandsdalen
Näkymä Dovressa, Gudbrandsdalenin pohjoisosassa.
Näkymä Dovressa, Gudbrandsdalenin pohjoisosassa.
Sijainti Oppland, Norja
Vuoristo Skandit
Laakson ominaisuudet
Pituus 230 km
Pituussuunta luode−kaakko
Geologia ja hydrologia
Joet Gudbrandsdalslågen (myös Lågen)
Järvet Losna, Mjøsa

Gudbrandsdalen on Opplandin läänissä, Norjassa sijaitseva suuri laakso. Sen alueella sijaitsee myös samanniminen Norjan piiri.[1]

Maantiede

Laakso jaetaan kolmeen osaan. Norddalen sijaitsee Lesjan, Dovren, Skjåkin, Lomin, Vågan ja Selin kuntien alueella. Keskiosa, Midtdalen, puolestaan jakautuu Nord-Fronin, Sør-Fronin and Ringebun kuntiin. Eteläisin osa, Sørdalen, kuuluu Øyerin, Gausdalin ja Lillehammerin kuntiin.

Yhdessä Glomma-joen ja Østerdalen-laakson kanssa, Lågen-joki ja Gudbrandsdalen muodostavat Norjan suurimman joki/laakso-systeemin. Laakson lähellä sijaitsevia korkeimpia vuoristoalueita ovat Dovre, Jotunheimen ja Rondane.

Laakson vesi

Laakson pohjalla virtaa Gudbrandsdalslågen-joki, josta käytetään myös lyhyempää nimitystä, Lågen. Vesi laskee kohti Oslonvuonoa. Matkalla etelään joen vesi käy laakson varrella sijaitsevissa Losna- ja Mjøsa-järvissä.[1]

Liikenne

Gudbrandsdalenia pitkin kulkee Dovrebanen-junareitti ja E6-valtatie. Laakso onkin pääkulkuväylä Oslon, keskisen itä-Norjan alankojen ja Trondheimin sekä Møren ja Romsdalin läänin väliselle maaliikenteelle.

Lähteet

  1. a b Karttadata: Norkart: Virtuaalinen Norjan kartta Finn.no. Viitattu 6.7.2015. (norjaksi)

Aiheesta muualla