Halakha on aihe, joka on viime vuosina kiinnittänyt kaikenikäisten ja -taustaisten ihmisten huomion. Syntymisestään lähtien se on herättänyt ennennäkemätöntä kiinnostusta ja keskustelua kaikilla aloilla. Se on kehittyessään onnistunut ylittämään rajoja ja vaikuttanut ihmisten ajatteluun, toimintaan ja suhtautumiseen. Tässä artikkelissa tutkimme Halakha:n eri puolia ja sen vaikutuksia tämän päivän yhteiskuntaan sekä sen mahdollisia vaikutuksia tulevaisuudessa.
Tähän artikkeliin tai osioon ei ole merkitty lähteitä, joten tiedot kannattaa tarkistaa muista tietolähteistä. Voit auttaa Wikipediaa lisäämällä artikkeliin tarkistettavissa olevia lähteitä ja merkitsemällä ne ohjeen mukaan. |
Osa artikkelisarjaa |
Juutalaisuus |
---|
![]() |
Halakha (hepr. הלכה, suom. 'polku' tai 'tapa kulkea ') on juutalainen lakikokoelma, joka kattaa uskonnollisen ja käytännön elämän alueita. Lakikokoelmaan kuuluu Tooran lakien lisäksi Talmudin ja rabbiinisten kirjoitusten lakeja.
Halakha on aikoinaan määrittänyt useissa juutalaisissa oikeusistuimissa toimeenpantavan lain. Myös nykyisin Israelin oikeusjärjestelmä, joka pääasiassa perustuu tapaoikeuteen, on omaksunut halakhasta kohtia. Halakhan tarkempi noudattaminen jää kuitenkin yksilön vastuulle.
Juutalaisuuden nykyiset suuntaukset ortodoksijuutalaisuus, konservatiivinen juutalaisuus, reformijuutalaisuus ja rekonstruktionistinen juutalaisuus ovat syntyneet suurelta osin erimielisyyksistä halakhan tulkinnassa ja soveltamisalassa.