Nykymaailmassa Homoikoni on aihe, joka on kiinnittänyt laajan yleisön huomion. Johtuipa historiallisesta merkityksestään, yhteiskuntavaikutuksistaan tai henkilökohtaisesta merkityksestään, Homoikoni on noussut kiinnostavaksi aiheeksi eri alueilla. Tässä artikkelissa tutkimme perusteellisesti Homoikoni:n aihetta ja tarjoamme kattavan ja yksityiskohtaisen yleiskatsauksen, jonka avulla lukijat ymmärtävät sen tärkeyden ja merkityksen. Kattavan analyysin avulla tarkastelemme erilaisia Homoikoni:een liittyviä näkökohtia tarjoamalla rikastuttavan näkökulman, joka herättää pohdintaa ja keskustelua. Alkuperäistään nykyiseen vaikutukseensa Homoikoni herättää kiinnostusta, joka ansaitsee käsitellä perusteellisesti, ja tämän artikkelin tarkoituksena on tyydyttää tämä tiedon ja ymmärryksen tarve.
Homoikoni on julkisuuden henkilö, joka on noussut erityisesti seksuaalivähemmistöjen suosioon tai jonka homopiirit ovat ottaneet omakseen.
Pyhää Sebastiniusta pidetään yhtenä varhaisimmista homoikoneista. Tennessee Williams nimesi näytelmäänsä Äkkiä viime kesänä päähenkilön Sebastianiksi Pyhän Sebastianuksen mukaan.[1] Myös 1800-luvulla elänyttä kirjailijaa Oscar Wildeä pidetään homoikonina. [2]
1920-luvulta 1960-luvun lopulle asti uraansa tehnyttä näyttelijää ja laulajaa Judy Garlandia pidetään yhtenä kaikkien aikojen suurimmista homoikoneista.[3][4] Myös Joan Crawford, Bette Davis, Lucille Ball ja Marilyn Monroe tunnetaan yleisesti varhaisina homoikoneina.[5] 1970-luvun merkittävimpiä homoikoneita olivat muun muassa näyttelijät Joan Rivers, Meryl Streep ja Bette Midler, sekä muusikot Donna Summer, Gloria Gaynor ja Cass Elliot. Judy Garlandin tyttärestä Liza Minnellista tuli myös homoikoni. 1980- ja 1990-luvuilla merkittävimpiä homoikoneita olivat etenkin laulajat Madonna, Cher, Kylie Minogue, Tori Amos, Whitney Houston ja Cyndi Lauper sekä juontaja Oprah Winfrey.
Viihdemaailman varhaisimpia miespuolisia homoikoneja on 1930–60-luvulla näyttelijänä toiminut Cary Grant, jonka arvellaan olleen itsekin homoseksuaalisessa suhteessa. Myös näyttelijät James Dean, Harvey Fierstein, Stephen Fry ja Neil Patrick Harris sekä muusikot Freddie Mercury ja Elton John kuuluivat viime vuosisadan suurimpiin miespuolisiin homoikoneihin.[6][7]
Politiikan alalta viime vuosisadan suurimpia homoikoneita olivat muun muassa näyttelijänäkin toiminut Argentiinan presidentin puoliso Eva Perón, Walesin prinsessa Diana sekä San Franciscon kaupunginvaltuutettu Harvey Milk.
Madonna ja Cher kuuluvat edelleen suurimpiin homoikoneihin.[8] Muita viihdemaailman homoikoneina pidettäviä ovat nykyään muun muassa Lady Gaga, Lily Allen,[9] Lana Del Rey,[10] Mariah Carey,[11] Miley Cyrus,[12] Ariana Grande,[13] Kesha,[11] Jennifer Lopez,[14] Demi Lovato,[15] Nicki Minaj,[16] Katy Perry[11], Sia,[17] Britney Spears,[11] Rihanna, Paris Hilton,[18][19] Taylor Swift,[20], Adam Lambert, George Michael, Macklemore ja Justin Timberlake.[6]
Musiikkimaailman ulkopuolelta homoikoneita ovat muun muassa urheilun saralta jalkapalloilijat David Beckham ja Cristiano Ronaldo sekä uimahyppääjä Tom Daley, sekä näyttelijöistä etenkin Kathy Griffin ja Jake Gyllenhaal. 2000-luvun politiikan homoikoneina pidetään muun muassa Islannin pääministerinä toiminutta Jóhanna Sigurðardóttiria ja monissa Suomen ministerin viroissa toiminutta Pekka Haavistoa.