IDEA

Tässä artikkelissa tutkimme kaikkea IDEA:stä ja sen vaikutuksista nykymaailmaan. IDEA on aihe, joka on kiinnittänyt eri-ikäisten, sukupuolten ja kulttuurien ihmisten huomion. Kautta historian IDEA on ollut kiistan, keskustelun ja juhlan kohteena. IDEA:llä on sen saapumisesta lähtien ollut ratkaiseva rooli suhteessamme, työskentelyyn ja elämään. Tämän artikkelin kautta analysoimme IDEA:n eri puolia sen alkuperästä sen vaikutukseen nyky-yhteiskuntaan. Valmistaudu uppoutumaan IDEA:n kiehtovaan maailmaan ja löydä kaikki mitä tällä ilmiöllä on tarjottavanaan!

IDEA-algoritmi

IDEA (International Data Encryption Algorithm) on kryptografisesti vahva 64-bittinen lohkosalaaja, jonka avaimen pituus on 128 bittiä.

Selkokielinen lohko on 64-bittiä, joka käsitellään neljässä 16-bittisessä lohkossa.[1]

IDEA on kehitetty ETH Zürichissa vuonna 1991.

IDEA on ollut patentoitu mutta sitä koskevat patentit ovat vanhentuneet.[2] IDEAa käytetään esimerkiksi PGP:ssä (Pretty Good Privacy) ja on tuettu GnuPG:ssä mutta ei suositella sen pienen lohkokoon vuoksi.[2]

Slashdotin haastattelussa vuonna 1999 Bruce Schneier kommentoi että ei enää suosittele IDEA-algoritmin käyttöä.[3]

IDEA-algoritmia on ehdotettu laajennettavaksi modernien vaatimuksien mukaisiksi.[4]

Lähteet

  1. IDEA (International Data Encryption Algorithm) quadibloc.com. Viitattu 24.2.2017.
  2. a b Why not IDEA gnupg.org. Viitattu 5.3.2020. (englanniksi)
  3. Crypto Guru Bruce Schneier Answers slashdot.org. Viitattu 24.2.2017.
  4. Shenghui Su, Shuwang Lü, Daqiang Dong: A 128-bit Block Cipher Based on Three Group Arithmetics eprint.iacr.org. Viitattu 24.2.2017.

Aiheesta muualla