Iines Ankka

Iines Ankka:n ongelma on erittäin tärkeä nykyään, koska sillä on vaikutuksia jokapäiväiseen elämään. Iines Ankka on aihe, joka herättää kiinnostusta niin asiantuntijoiden kuin kansalaisten keskuudessa kansanterveydellisistä vaikutuksistaan ​​seurauksiinsa talouteen ja ympäristöön. Tässä artikkelissa tutkimme erilaisia ​​näkökulmia ja lähestymistapoja, jotka liittyvät Iines Ankka:een, tavoitteenamme ymmärtää paremmin sen merkitystä ja vaikutuksia yhteiskunnassa. Olipa kyse tilastotietojen, henkilökohtaisten todistusten tai tieteellisten analyysien avulla, yritämme valaista tätä nykyään niin tärkeää aihetta.

Iines Ankka
Don Rosan piirtämä Iines Ankka
Don Rosan piirtämä Iines Ankka
Kustantamo Disney, useilla kustantamoilla lisenssi
Ensiesiintyminen Mr. Duck Steps Out, 1940[1]
Henkilötiedot
Oikea nimi Iines Ankka
Status Aku Ankan ja Hannu Hanhen ihastus
Ryhmäsidokset Ankkalinnan naisyhdistys
Henkilöllisyydet Viitatar
Suhteet
Sukulaiset Leenu, Liinu ja Tiinu (siskontyttäret),
Don Rosan mukaan Iineksellä on veli, joka meni naimisiin Della Ankan kanssa ja on Tupun, Hupun ja Lupun isä

Iines Ankka (engl. Daisy Duck) luotiin Aku Ankan naispuoliseksi vastapariksi ja tyttöystäväksi.[2][1] Erään tulkinnan mukaan hän esiintyi julkaisussa ensimmäisen kerran 9. tammikuuta 1937 nimellä Donna Ankka (engl. Donna Duck),[3][1] ja uudella nimellään hänen ensiesiintymisensä oli piirroselokuvassa Hra Ankka juhlii 7. kesäkuuta 1940.[1] Nykyään myös Hannu Hanhi kosiskelee Iinestä.

Iines on luonteeltaan äkkipikainen kuten Akukin, mutta hallitsee itsensä paremmin ja on yleensä hienostuneempi kuin poikaystävänsä. Hän tosin seurustelee sangen kylmäkiskoisesti tarpeen mukaan myös Hannu Hanhen ja ylipäätään muiden miesten kanssa, jos Aku ei täytä hänen odotuksiaan, ja käyttää tätä jopa uhkauksena Akun toimintaan vaikuttaakseen. Iines käyttää yleensä puhvihihaista paitaa, rusettia päässään sekä korkokenkiä. Väriltään vaatteet ovat yleensä hennon vaaleanpunaiset. Iineksellä on lisäksi kultainen rannerengas. Iineksen tunnetuin ystävätär on Klaara Kotko.

Carl Barksin ja Don Rosan sarjakuvien mukaan Iines syntyi noin 1920. Iines on Leenun, Liinun ja Tiinun täti. Don Rosan mukaan Iineksellä on veli, joka meni naimisiin Akun kaksoissisaren Della Ankan kanssa. Iines Ankka kuuluu yleensä Ankkalinnan naisyhdistykseen. Iineksen harmiksi Aku osoittaa usein välinpitämättömyyttä kulttuuriin ja taiteeseen Iineksen raahattua poikaystävänsä kaikenmoisiin kulttuurikohteisiin. Toinen harmin kohde on Akun varattomuus, varsinkin kun matkasta Ankkapulcolle on kysymys. Aku onnistuu nolaamaan Iineksen useissa tarinoissa.

Iinekselle alkoi ilmestyä lokakuussa 2003 oma nimikkolehti Iines joka toinen kuukausi. Lehden julkaisu lopetettiin vuonna 2009. Iines on myös esiintynyt Disneyn TV-sarjassa Mikki Hiiren kerhotalo.

Iineksen edeltäjä piirroselokuvissa oli tulinen meksikolaisneito nimeltä Donna Duck. Donna ja Iines on myöhemmin vahvistettu toisaalta samaksi,[1] toisaalta ilmeiseti myös eri hahmoiksi. Sekä Donna että Iines esiintyivät elokuussa 1951 samoissa sanomalehtistripeissä (Aku Ankka päivästä päivään 1951 -kirja).

Useissa menneisyyteen sijoittuvissa tarinoissa Iineksen esiäiti korvaa Iineksen Akun esi-isän mielitiettynä. Esimerkkeinä useat italialaiset sarjat, joita nähdään Aku Ankan taskukirjoissa, sekä Aku Ankan Aikakone -kirjat. Aku Ankan Aikakone 12: Valloittavat Viikingit -kirjan Roberto Marinin tarinassa Voittamaton vikinki Akun esi-isä Aku Avuttoman ja Hannun esi-isä Hannu Helppoheikin mielenkiinnon kohteena toimii Iineksen esiäiti Iines Ihanainen.

Disneyn piirrosfilmeissä Iines Ankan ensimmäisenä suomenkielisenä äänenä oli Eeva Eloranta. Mikki Hiiren jouluaatto -elokuvassa äänenä toimi Jaana Oravisto. Nykyisin hahmolle äänensä antaa Petra Karjalainen.

Animaatioesiintymiset

Iines ei esiintynyt vuonna 1987 ilmestyneessä Ankronikassa, jossa hänen poikaystävänsä oli syrjätty. Iines esiintyi vuonna 2017 käynnistyneessä DuckTales-sarjassa 3. kaudella. Tässä sarjassa Aku ja Iines tapasivat ensimmäistä kertaa ja ihastuivat toisiinsa.

Lähteet

  1. a b c d e The Evolution of Donald Duck and Daisy Duck thedisneyclassics.com. 12.2.2022. Viitattu 8.4.2025. (englanniksi)
  2. Donald Duck britannica.com. 31.3.2025 (updated). Viitattu 8.4.2025. (englanniksi)
  3. Daisy Duck (arkistoitu 2012-07-20) The Big Cartoon Database, bcdb.com. Viitattu 8.4.2025. (englanniksi)