Tässä artikkelissa tutkimme vaikutusta, joka Jacob Regnart:llä on ollut nyky-yhteiskuntaan. Jacob Regnart on viime vuosina noussut kasvavaan kiinnostuksen aiheeseen, koska sen vaikutus kattaa jokapäiväisen elämän eri osa-alueita. Ilmestymisestään lähtien Jacob Regnart on herättänyt keskustelua ja kiistaa sekä ajanut merkittäviä muutoksia tavassa, jolla ihmiset näkevät ja kokevat ympäröivän maailman. Näillä sivuilla analysoimme Jacob Regnart:n eri puolia ja tutkimme sen vaikutuksia kulttuuriin, politiikkaan, tekniikkaan, talouteen ja ihmisten henkilökohtaiseen elämään. Monitieteisen lähestymistavan avulla tämä artikkeli pyrkii valaisemaan syvällistä vaikutusta Jacob Regnart:llä nyky-yhteiskuntaan.
Jacob Regnart (noin 1540/1545 – 16. lokakuuta 1599) oli alankomaalainen renessanssiajan säveltäjä, hovikapellimestari Prahassa ja Innsbruckissa.
Regnart oli kotoisin Alankomaista. Hän työskenteli kapellimestarina muun muassa Wienissä ja Innsbruckissa, arkkiherttuan hovissa, sekä lopuksi keisarin palveluksessa Prahassa. Hän tuli Habsburgien palvelukseen jo 1557, todennäköisesti poikakuorolaisena, mutta jo 1564 hänelle on maksettu aikuisen kuorolaisen palkka. Hän opiskeli Italiassa 1560-luvulla, mutta oli elämänsä loppuun saakka Habsburgien palveluksessa. Hän työskenteli keisari Maximilian II:n, Rudolf II:n ja arkkiherttua Ferdinandin palveluksessa.[1]
Regnart on säveltänyt niin maallista kuin hengellistä musiikkia. Hänet tunnettiin ennen muuta maallista teoksistaan kuten kahdesta Canzone italiane -kirjasta, kahdesta teoksesta, joiden otsikko on Threni Amorum, ja ennen muuta kokoelmista Kurtzweilige teutsche Lieder nach Art der Neapolitanen oder welschen Villanellen (1576–1591).[2] Kokoelman ehkä tunnetuin sävelmä on ”Venus du und dein Kind”. Sävelmä oli suosittu ja se levisi muotisävelmänä ympäri Eurooppaa. Sitä käytettiin lemmenlaulujen lisäksi myös varoitusriimeissä ja pilkkalauluissa. Pian siihen liitettiin hengellinen teksti, jo 1578 hautajaislaulu "Hilf Gott wie ist zu Gross". Sävelmän on liittänyt 1609 Melchior Vulpius tekstiin Auf meinen lieben Gott, ja sitä kautta se on tullut tunnetuksi. Suomessa sävelmä Kangasalan käsikirjoituksessa 1624.[3] Sävelmää on käytetty monien eri tekstien yhteydessä ja useat säveltäjät ovat käyttäneet sävelmää omissa teoksissaan, muun muassa Heinrich Schütz, Georg Philipp Telemann ja Johann Sebastian Bach useissa kantaateissaan esimerkiksi BWV 5, BWV 89 ja BWV 136.[2]
Regnartin sävelmä lauluun "Venus du und dein Kind" tunnetaan myös Suomessa. Se on sävelmänä muun muassa Suomen evankelis-luterilaisen kirkon virsikirjan virressä 4 "Iloitse morsian".
Suomen ev. lut. kirkon virsikirja