Nykymaailmassa Jimmy Finlayson on ongelma, joka on saanut suuren merkityksen yhteiskunnassa. Jo useiden vuosien ajan Jimmy Finlayson:stä on tullut tutkijoiden, yritysten ja hallitusten kiinnostava kohde, joka on herättänyt laajaa keskustelua sen vaikutuksista ja seurauksista. Jimmy Finlayson:n merkitys on näkynyt eri aloilla politiikasta teknologiaan, kulttuuriin ja talouteen. Tässä artikkelissa käsitellään erilaisia lähestymistapoja ja näkökulmia Jimmy Finlayson:een, jotta voitaisiin ymmärtää paremmin sen vaikutus tänään ja tulevaisuudessa.
James Henderson ”Jimmy” Finlayson (27. elokuuta 1887 Larbert – 9. lokakuuta 1953) oli skotlantilais-yhdysvaltalainen näyttelijä, joka toimi sekä ääni- että mykkäelokuvissa. Kaljuna ja valeviiksissä esiintyneellä Finlaysonilla oli monia koomisia maneereita, kuten tukahdutettu manaus ”D'oh!” sekä kiukkua ja hämmästystä kuvaava ilmehdintä. Finlaysonin lempinimi oli Fin. Hän esitti Fin-nimistä hahmoa elokuvassa The Bohemian Girl (1936) ja Mickey Finniä Way Out Westissä (1937).[1]
Finlayson syntyi Alexander ja Isabella (o.s. Henderson) Finlaysonille Larbertissa, Skotlannissa. Hän opiskeli George Watson's Collegessa ennen kuin jättäytyi pois Edinburghin yliopistosta ryhtyäkseen näyttelijäksi. Hän sai pääosan West End -tuotoksessa Bunty Pulls the Strings. Hän muutti Yhdysvaltoihin 1912 uusien roolin Broadwayllä, mutta jättäytyi pois teatterikiertueelta 1916 tavoitellakseen uraa Hollywoodissa. Hän nai Emily Gilbertin vuonna 1919. Finlayson näytteli pääosaa lukuisissa Mack Sennettin komedioissa, merkittävimpänä yhtä alkuperäisistä Keystone Kopseista. Freelance-näyttelijänä hän teki useita myöhempiä filmejään Britanniassa. Hän jäi sairauden takia eläkkeelle vuosia ennen 1953 Los Angelesissa tapahtunutta kuolemaansa: hän kuoli 66-vuotiaana kotonaan sydänkohtaukseen.
Hänet muistetaan parhaiten työstään Hal Roachin studioilla. Hän esitti 33 Ohukainen ja Paksukainen -elokuvassa useimmiten näiden vastustajaa tai konnaa. Hän esiintyi myös Stan Laurelin kanssa 19 elokuvassa ja Oliver Hardyn kanssa viidessä ennen kuin kaksikko yhdisti voimansa.
Simpsonit-animaatiosarjan Homer Simpsonin ääninäyttelijä Dan Castellaneta on kertonut, että Homerin tunnettu hokema ”D’oh!” perustuu Finlaysonin samanlaiseen valitukseen Ohukainen ja Paksukainen -elokuvissa. Siihen aikaan kirousta ”Damn!” pidettiin jumalanpilkkana ja se sensuroitiin.