Tässä artikkelissa tutkimme ja analysoimme aihetta Kajaanin saha perusteellisesti. Kautta historian Kajaanin saha:llä on ollut perustavanlaatuinen rooli monilla ihmiselämän osa-alueilla, sen vaikutuksesta yhteiskuntaan kulttuuriin ja teknologiaan. Tämän artikkelin avulla pyrimme ymmärtämään paremmin Kajaanin saha:n tärkeyden ja sen merkityksen nykymaailmassa. Tutkimme sen alkuperää, sen kehitystä ajan myötä ja sen vaikutusta nykymaailmaan. Lisäksi tutkimme erilaisia näkökulmia ja mielipiteitä Kajaanin saha:stä tarjoten täydellisen ja rikastuttavan näkemyksen aiheesta.
Kajaanin saha eli Kajaaniwood Oy on kuusamolaisen Pölkky Oy:n omistukseen kuuluva saha Kajaanin Tihisenniemellä. Saha siirtyi kuusamolaisen Pölkky Oy:n omistukseen syyskuussa 2012. Sahalla on henkilöstöä noin 83.[1] Sahan tuotteina ovat vakiosahatavara ja erikoissahatavara (mänty ja kuusi) rakentamiseen, huonekalu- ja puusepänteollisuudelle. Sahan tuotantokapasiteetti on 210 000 kuutiometriä vuodessa.[1]
Hasetec Oy:llä on liimahirsiaihiotehdas Tihisenniemellä entisessä sahan höyläämörakennuksessa. Tehdas on toiminut Kajaanissa keväästä 2008 alkaen.
Saha tunnettiin aluksi nimellä Pokin saha alkuperäisen saharakennuksen suunnitelmat laatineen rakennusmestari Anton Pokin mukaan. Nykyisen saharakennuksen vanhimmat osat on rakennettu jo 1943 arkkitehti Eino Pitkäsen suunnittelemina, mutta saha otettiin käyttöön vasta 1946, koska alkuperäinen sahauskoneisto oli jouduttu luovuttamaan sotakorvaukseksi. Sahan omistaja on ollut Kajaanin Puutavara Osakeyhtiö (1907–1946), Kajaani Oy (1946–1989), Yhtyneet Sahat (1989–1996), UPM-Kymmene Oyj 1996–2012 ja UPM Timberin jälkeen Pölkky Oy:n omistama Kajaaniwood Oy vuodesta 2012 alkaen.
Viimeisessä omistajanvaihdoksessa 87 sahan työntekijää siirtyi vanhoina työntekijöitä uuden työnantajan palvelukseen. [2]
UPM:n Kajaanin yksiköiden henkilöstön tiedotuslehtenä on huhtikuusta 2008 alkaen ollut Tihinen-niminen A4-kokoinen paperijulkaisu. Tihinen korvasi aiemman Kajaanin kuulumisia-lehden (aikaisemmin Kajaani Oy:n kuulumisia), joka oli ilmestynyt yli 65 vuotta vuodesta 1942. Vuosina 1975–1989 ilmestyi lisäksi Kajaviesti, Kajaani Oy:n sisäinen tiedotusviesti.
Sahalla oli vuoteen 2009 saakka oma tehdaspalokunta, jonka virallinen nimi oli UPM-Kajaanin Tehdaspalokunta (TPK). Tehdaspalokunta toimi kaikkien UPM:n Kajaanin yksiköiden sekä Kainuun Voiman tarpeita varten ja sillä oli sopimus myös Kainuun Pelastuslaitoksen kanssa ulkopuolisista avustustehtävistä. Palokunnalla oli käytössään ainakin seuraava ajoneuvokalusto:
Tehdaspalokunta toimi tehdasalueella sijaitsevan vanhan pääportin vieressä olevalla paloasemalla.