Nykymaailmassa Keskimatkan juoksu on aihe, joka on kiinnittänyt miljoonien ihmisten huomion ympäri maailmaa. Moderniin yhteiskuntaan tunkeutumisestaan lähtien Keskimatkan juoksu on synnyttänyt intohimoista keskustelua, inspiroinut syvällistä tutkimusta ja vanginnut kaiken ikäisten ihmisten mielikuvituksen. Kun jatkamme Keskimatkan juoksu:n eri puolien tutkimista, on ilmeistä, että sen vaikutus ulottuu monille elämämme alueille populaarikulttuurista maailmanpolitiikkaan. Tässä artikkelissa perehdymme Keskimatkan juoksu:n kiehtovaan maailmaan ja tutkimme sen vaikutuksia nyky-yhteiskunnassa.
Keskimatkan juoksulla tarkoitetaan juoksumatkoja, jotka ovat vähintään 800 metriä ja alle 3 000 metriä. 3 000 metriä ylittävät matkat luetaan kestävyysjuoksuihin ja lyhyet matkat pikajuoksuihin. 800 metriä ja 1 500 metriä ovat suosituimmat keskipitkät juoksumatkat, sillä ne juostaan yleisurheilun arvokilpailuissa. Myös mailin juoksu (1 609 metriä) on suosittu juoksumatka, vaikka sitä järjestetään nykyisin enää harvemmissa kilpailuissa Ison-Britannian ulkopuolella. Joissain tapauksissa myös 3 000 metrin sekä kahden mailin kilpailut saatetaan lukea kuuluviksi keskimatkoihin.[1]
1 500 metrin juoksussa suomalaiset ovat voittaneet olympiakullan kolme kertaa. Paavo Nurmi voitti matkan vuonna 1924[2], Harri Larva vuonna 1928[3] ja Pekka Vasala vuonna 1972[4].