Tämä artikkeli käsittelee aihetta Kotkan kaupunginteatteri, joka on erittäin tärkeä nykyään. Kotkan kaupunginteatteri on saavuttanut suuren merkityksen eri alueilla, mikä on herättänyt kiinnostusta ja keskustelua asiantuntijoiden ja suuren yleisön keskuudessa. Vuosien varrella Kotkan kaupunginteatteri on synnyttänyt useita tutkimuksia, teorioita ja pohdintoja, jotka ovat rikastaneet tietoa tästä aiheesta. Samoin Kotkan kaupunginteatteri on synnyttänyt erilaisia näkemyksiä ja mielipiteitä, jotka kuvastavat asiaan liittyvien näkemysten moninaisuutta. Tässä artikkelissa analysoidaan Kotkan kaupunginteatteri:een liittyviä eri näkökohtia sekä sen vaikutuksia ja vaikutuksia nyky-yhteiskunnassa.
Kotkan Kaupunginteatteri on Kotkassa toimiva ammattiteatteri. Keskuskadulla sijaitsevassa teatterirakennuksessa on kaksi näyttämöä. Suurella näyttämöllä on 362 paikkaa ja Naapuri-näyttämöllä 160 paikkaa. Teatterin näyttämönä myös toimivassa ravintola Kairossa Satamakadulla on 150 paikkaa.[1]
Ennen oman ammattiteatterin perustamista Kotkassa oli harrastajateatteritoimintaa ja siellä vieraili kiertäviä teattereita Viipurista ja Helsingistä. Vuonna 1907 Kotkaan valmistui työväentalo (nykyinen Kotkan konserttitalo), jonka rakentamisesta syntyneiden velkojen maksuun tarvittiin rahaa. Työväenyhdistys keräsi sitä muun muassa teatteriesityksillä ja näin 1908 Kotkaan syntyi Kotkan työväenteatteri. Kymmenisen vuotta myöhemmin Kotkaan perustettiin kilpaileva Kotkan Näyttämö (vuodesta 1934 Kymenlaakson Maakuntateatteri[2]), joka oli puolestaan taustaltaan porvarillinen. Teatterit yhdistyivät 1940 ja uuden teatterin nimeksi tuli Kotkan Maakuntateatteri.[3] Kotkan Kaupunginteatteri Oy muodostettiin vuonna 1951, ja sen koko osakekannan omistaa Kotkan kaupunki[2].
Kotkan Kaupunginteatteri on toiminut nykyisessä osoitteessa Keskuskadulla vuodesta 1948 lähtien arkkitehti Väinö Vähäkallion suunnittelemassa alun perin suojeluskuntataloksi vuonna 1927 rakennetussa talossa. [4] Teatteria laajennettiin vuonna 1961.[5] Vuosina 2004–2005 tiloihin tehtiin merkittävä laajennus ja peruskorjaus. Varsinaisen teatterirakennuksen lisäksi Kotkan Kaupunginteatteri on esiintynyt ravintola Kairossa vuodesta 1986.[6] Teatterirakennuksen edustalle pystytettiin vuonna 2005 Kotkan veistospromenadiin kuuluva Olavi Mantereen veistos Ovidiuksen tanssi[7].
Hannes Häyrinen (1951-1955)
Kaarlo Kytö (1955-1959)
Raoul af Hällström (1959-1965)
Väinö Lahti (1965-1970)