Ljubetš

Tässä artikkelissa haluamme syventyä Ljubetš-aiheeseen, joka on herättänyt suurta kiinnostusta useilla yhteiskunnan sektoreilla. Ljubetš on noussut merkityksellisyyteen viime vuosina, koska se on vaikuttanut merkittävästi eri aloilla terveydestä teknologiaan. Näillä linjoilla analysoimme Ljubetš:een liittyviä olennaisimpia näkökohtia, tutkien sen merkitystä, sen kehitystä ajan myötä ja tulevaisuuden näkökulmia, joita tämän aiheen ympärillä on visiotettu. Alkuperäistään nykyiseen merkityksellisyyteensä Ljubetš on osoittautunut käännekohtaksi, joka merkitsee ennen ja jälkeen monilla aloilla, motivoimalla keskustelua, tutkimusta ja merkittäviä muutoksia.

Ljubetš
(Любеч)
Näkymä Ljubetšiin
Näkymä Ljubetšiin
lippu
lippu
vaakuna
vaakuna
Tšernihivin alue Ukrainassa, alla kaupungin sijainti alueella
Tšernihivin alue Ukrainassa, alla kaupungin sijainti alueella

Ljubetš

Koordinaatit: 51.7005°N, 30.6587°E

Valtio Ukraina
Alue Tšernihivin alue
Piiri Tšernihivin piiri
Väkiluku (2021) 1 939
Aikavyöhyke UTC+2
 – Kesäaika UTC+3









Ljubetš (ukr. Любеч) on kaupunkityyppinen taajama Ukrainan Tšernihivin alueella Dneprjoen rannalla. Ljubetš on osa Tšernihivin piiriä. Vuoden 2021 alussa Ljubetšin taajamassa arvioitiin asuvan 1 939 henkeä.[1][2]

Historia

Ljubetš on Ukrainan vanhimpia kaupunkeja. Alueelta on löydetty runsaasti asuinpaikkoja rauta- ja pronssikausilta lähtien. Ensimmäinen tunnettu maininta kaupungista on vuodelta 882. Alueella käytiin Ljubetšin taistelu vuonna 1015. 1356 kaupungista tuli osa Liettuan suuriruhtinaskuntaa. Vuonna 1569 Lublinin unionin solmimisen yhteydessä kaupungista tuli osa Puolaa, jota johti kuningas Sigismund II. Ruotsalaisen Juhana III:n ja puolalaisen ruhtinatar Katariina Jagellonican poika Sigismund myönsi Ljubetšille kaupunkioikeudet 1632. Kaupunki oli H’melnytskyin kansannousun (1648–1657) keskeisiä tapahtumapaikkoja. Kansannousun jälkeen Ljubetš jäi Moskovan Venäjän hallintaan ja sen merkitys väheni.[3]

Lähteet

  1. 2021, Number of Present Population of Ukraine, as of January 1. State Statistics Service of Ukraine, 2021. Teoksen verkkoversio (PDF). (englanniksi), (ukrainaksi) (Arkistoitu – Internet Archive)
  2. Liubech Mapcarta. Viitattu 28.2.2022. (englanniksi)
  3. Liubech www.encyclopediaofukraine.com. Canadian Institute of Ukrainian Studies (CIUS). Viitattu 28.2.2022. (englanniksi)