Tässä artikkelissa perehdymme Luettelo paradokseista:een, aiheeseen, joka on herättänyt kiinnostusta ja keskustelua viime aikoina. Luettelo paradokseista on aihe, joka on herättänyt asiantuntijoiden, harrastajien ja suuren yleisön huomion, koska sillä on merkitystä useilla aloilla. Yhteiskuntavaikutuksesta populaarikulttuuriin Luettelo paradokseista on osoittautunut erittäin tärkeäksi aiheeksi nykyään. Tässä artikkelissa tutkimme Luettelo paradokseista:n eri puolia analysoimalla sen alkuperää, kehitystä ja vaikutusta yhteiskuntaan. Lisäksi tarkastelemme mahdollisia tulevaisuuden skenaarioita ja pohdimme niiden merkitystä nykymaailmassa.
Tämä on luettelo paradokseista.
Loogisia paradokseja
Oikeiden loogisten päätelmien epäintuitiivisia lopputuloksia
Matemaattisia ja loogisia
Filosofisia ja psykologisia
Antinomioita
Antinomiat osoittavat vikoja yleisesti hyväksytyissä aksioomissa, määritelmissä tai järkeilyssä. Suurin osa on Russellin paradoksin erityistapauksia tai muunnelmia.
Fysikaalisia paradokseja
- Zenonin paradoksit, muiden muassa:
- Akhilleus ja kilpikonna[3]
- Dikotomia
- Nuoli
- Stadion
- Faradayn paradoksi
- suhteellisuusteorian paradoksit:
- Kaksosparadoksi: toinen veljeksistä matkustaa avaruusaluksella ja saapuu kotiin 10 vuotta veljeään vanhempana. Mistä tiedetään kumpi liikkui, kun maakin kulki koko ajan radallaan?
- Tikapuuparadoksi: suhteellisuusteoreettisen pituuskontraktion vuoksi nopeasti liikkuvat tikapuut lyhenevät ja saattavat mahtua pituussuuntaisesti autotalliin, johon ne eivät muutoin mahtuisi. Tikapuiden lepokoordinaatistossa kuitenkin autotalli lyhenee, eivät tikapuut, joten ne mahtuvat sisään vielä vähemmän kuin ilman kontraktiota.
- kvanttimekaniikan paradoksit:
Kielellisiä paradokseja
Konditionaalisia paradokseja
Konditionaaliset paradoksit pätevät vain tiettyjen oletusten vallitessa. Jotkin näistä osoittavat tuon oletuksen vääräksi tai epätäydelliseksi, jotkin ovat muunlaisia paradokseja.
Muita paradokseja
Lähteet
- Baggini, Julia & Fosl, Peter S.: Ajattelun pikkujättiläinen. Tampere: Niin & Näin, 2013. ISBN 978-952-5503-76-0
Viitteet
- ↑ Baggini & Fosl 2013, 338
- ↑ Baggini & Fosl 2013, 337-338
- ↑ Baggini & Fosl 2013, 337
Katso myös