M/S Calypso on aihe, joka on kiinnittänyt monien ihmisten huomion kautta historian. Löytämisestään lähtien se on herättänyt kiinnostusta tutkijoissa, tiedemiehissä ja suuressa yleisössä. Tässä artikkelissa tutkimme M/S Calypso:n eri puolia, sen vaikutusta yhteiskuntaan, sen merkitystä tänään ja sen roolia tulevaisuudessa. M/S Calypso on jättänyt lähtemättömän jäljen ympärillämme olevaan maailmaan populaarikulttuurin vaikutuksesta sen merkitykseen tieteessä ja teknologiassa. Kattavan analyysin avulla yritämme valaista tätä kiehtovaa aihetta ja sen vaikutuksia jokapäiväiseen elämäämme.
M/S Calypso oli ranskalaisen merentutkijan Jacques-Yves Cousteaun tutkimusalus. Alus toimi liikkuvana laboratoriona Cousteaun tutkimusmatkoilla.
Puurunkoinen Calypso rakennettiin alun perin Britannian kuninkaallisen laivaston miinanraivaajaksi. Aluksen rakensi Ballard Marine Railway Company Seattlessa Yhdysvalloissa. Alus oli BYMS (British Yard Minesweeper) Mark 1 -luokan moottoroitu miinanraivaaja. Aluksen köli laskettiin 12. elokuuta 1941 tunnuksella BYMS-26, ja vesillelasku tapahtui 21. maaliskuuta 1942. Kuninkaalliselle laivastolle alus luovutettiin helmikuussa 1943 nimellä HMS J-826, ja alus siirrettiin välittömästi Välimerelle aktiivipalvelukseen. Vuonna 1944 aluksen viirinumeroksi muutettiin BYMS-2026, ja se siirrettiin Maltalle, jossa se oli ankkurissa vuoteen 1947, jolloin se poistettiin laivaston kalustorekisteristä.
Toisen maailmansodan jälkeen alus palveli lauttana Maltan ja Gozon saaren välillä, jolloin se sai nimekseen Calypso, nymfi Kalypson mukaan. Myytin mukaan nymfin kotisaari oli samainen Gozon saari.
Irlantilainen miljonääri Thomas Loel Guinness osti aluksen 1950 ja vuokrasi sen Cousteaulle nimellisestä yhden frangin vuosivuokrasta.lähde? Cousteau tutkimusryhmineen korjasi ja varusti aluksen tutkimus- ja tukialukseksi sukellus-, kuvaus- ja merentutkimustehtäviä varten.
Calypson varustus oli nykyaikainen. Varustukseen kuuluivat muun muassa yhden ja kahden hengen minisukellusveneet, sukelluslautaset sekä sukellusskootterit. Aluksen keulaan, kolme metriä vesirajan alle, rakennettiin myös tarkkailukammio. Alukselle sijoitettiin myös helikopteritasanne sekä tutkimuslaitteisto.
Vuonna 1996 Calypso oli ankkuroituna Singaporen satamassa, kun proomu törmäsi sen kylkeen ja upotti aluksen. Alus nostettiin 1998 ja hinattiin Ranskan La Rochelleen, jossa se oli tarkoitus kunnostaa näyttelyesineeksi. Alus kuitenkin jäi La Rochellen satamaan ruostumaan kuudeksi vuodeksi, kunnes Carnival Cruise Lines osti aluksen nimelliseen yhden euron hintaan. Carnival Cruise Lines ilmoitti kunnostavansa aluksen 1,3 miljoonalla Yhdysvaltain dollarilla ja asettavansa sen museolaivaksi Bahamalle.lähde?
Nykyisin aluksen omistaa The Cousteau Society, ja se ruostuu Pirioun telakalla Ranskassa, jossa alus piti kunnostaa entiseen loistoonsa.[1]