Maa- ja metsätalousministeriön tietopalvelukeskus

Tässä artikkelissa aiomme sukeltaa Maa- ja metsätalousministeriön tietopalvelukeskus:n kiehtovaan maailmaan. Tämä aihe on herättänyt niin tutkijoiden, akateemikkojen kuin harrastajienkin huomion sen alkuperästä nykypäivän merkityksellisyyteen. Ajan mittaan Maa- ja metsätalousministeriön tietopalvelukeskus:llä on ollut ratkaiseva rooli yhteiskunnan eri osa-alueilla kulttuurista talouteen. Yksityiskohtaisen analyysin avulla tutkimme Maa- ja metsätalousministeriön tietopalvelukeskus:n eri puolia ja paljastamme sen vaikutuksen ja merkityksen nykymaailmassa.

Tiken tunnus

Tike, Maa- ja metsätalousministeriön tietopalvelukeskus, oli yksi Suomen neljästä tilastoviranomaisesta. Tike tuotti tilastoja maataloudesta ja elintarvikeketjusta. Tike oli myös maa- ja metsätalousministeriön hallinnonalan ICT-palvelukeskus.

Tiken toiminta itsenäisenä virastona päättyi 31.12.2014. Tiken tilastopalvelut ovat olleet 1. tammikuuta 2015 alkaen osa Luonnonvarakeskusta. Tietotekniikkapalvelut jatkuivat Maanmittauslaitoksessa vuoden 2018 loppuun asti, jonka jälkeen ne siirrettiin vuoden 2019 alussa aloittaneeseen Ruokavirastoon.

Tilastopalvelut

Tiken tilastojen aihealueita olivat:

  • maatalouden rakenne
  • peltokasvituotanto
  • kotieläintuotanto
  • puutarhatuotanto
  • maataloustuotteiden hinnat
  • muut tilastot, esimerkiksi ravintotase.

Tilastojulkistuksia oli 60 - 70 vuodessa. Osasta julkistuksia tehtiin tiedote.

Tietopalvelut

Tiken tietopalvelu tuotti raportteja ja muita tietotuotteita hallinnollisista ja tilastollisista rekistereistä sekä muista tietolähteistä. Pienet tietopalvelut olivat ilmaisia, mutta muut maksullisia.

Tietotekniikkapalvelut

Tiken tietotekniikkapalvelut olivat yhteentoimivuus, projektit, jatkuva kehittäminen, ylläpito ja teknologia-alustat.

Tietohallintopalvelut

Tiken tietohallintopalveluja olivat ICT-arkkitehtuurit, menetelmät, hankehallinta ja -arviointi, hankinnat ja toimittajahallinta.

Aiheesta muualla