Nykyään Maallikkosaarnaaja on aihe, joka herättää suurta kiinnostusta ja keskustelua yhteiskunnan eri alueilla. Olipa kyseessä henkilökohtainen, ammatillinen tai akateeminen taso, Maallikkosaarnaaja on noussut merkityksellisemmäksi viime vuosina, koska se vaikuttaa elämäämme. Alkuperäistään nykyiseen kehitykseensä Maallikkosaarnaaja on herättänyt kiinnostuksen niin asiantuntijoissa kuin uteliaissakin, ja sen vaikutus näkyy yhä selvemmin jokapäiväisessä elämässämme. Tässä artikkelissa tutkimme täysin Maallikkosaarnaaja:tä ja kaikkia sen vaikutuksia nykyiseen yhteiskuntaamme.
Maallikkosaarnaajaksi kutsutaan kristillisten yhteisöjen piirissä toimivaa saarnaajaa, jolla ei ole pappisvihkimystä.
Suomessa maallikkosaarnaajat toimivat herätyskristillisissä yhteisöissä. Maallikkosaarnaajaperinne on vahva muun muassa rukoilevaisten, herännäisten, lestadiolaisten ja evankelisuuden piirissä. Vuonna 1869 voimaan tullut kirkkolaki antoi maallikoille mahdollisuuden anoa tuomiokapitulilta tai piispalta virallista saarnalupaa, jonka jälkeen heillä oli oikeus sananjulistukseen myös kirkoissa.[1]
Tunnettuja suomalaisia maallikkosaarnaajia ovat muun muassa Antti Kaarne, Kalle Lohi, Juhani Raattamaa, Paavo Ruotsalainen, Aku Räty, Leonard Typpö ja Niilo Yli-Vainio. 2000-luvulla tunnetuksi ovat tulleet muun muassa Pirkko Jalovaara ja Riku Rinne.