Marie Laforêt

Nykyään Marie Laforêt on saavuttanut ennennäkemättömän merkityksen yhteiskunnassamme. Alkuperäistään nykypäivään Marie Laforêt on ollut keskustelun, ihailun ja jatkuvan kehityksen aiheena. Sen vaikutus on tuntunut kaikilla aloilla politiikasta populaarikulttuuriin. Tässä artikkelissa tutkimme Marie Laforêt:n eri puolia, sen merkitystä jokapäiväisessä elämässä ja sitä, miten se on muokannut tapaamme ajatella ja toimia. Alkuperäistään nykyiseen vaikutukseensa Marie Laforêt on jättänyt lähtemättömän jäljen ihmiskunnan historiaan.

Laforêt syyskuussa 1939.

Marie Laforêt (Maïtèna Marie Brigitte Doumenach; (5. lokakuuta 1939 Soulac-sur-Mer, Ranska2. marraskuuta 2019 Genolier, Sveitsi[1]) oli ranskalainen laulaja ja näyttelijä.

Laforêt syntyi Ranskassa armenialaistaustaiseen perheeseen. Hän osallistui vuonna 1959 kykyjenetsintäkilpailuun ja sai sitä kautta roolin ensimmäisessä elokuvassaan: René Clémentin ohjaamassa Patricia Highsmith -filmatisoinnissa Kuuma aurinko (1959), jossa hänen vastanäyttelijänään toimi Alain Delon. Laforêt’n laulajanura avautui hänen toisen elokuvansa Saint-Tropez Blues (1960) myötä hänen laulettuaan elokuvan tunnuskappaleen.

Laforêt meni naimisiin ohjaaja Jean-Gabriel Albicoccon kanssa 1960, mutta liitto päättyi myöhemmin eroon. Albicocco ohjasi vaimoaan ensimmäistä kertaa elokuvassa Kultasilmäinen tyttö (La Fille aux yeux d’or, 1961), jonka mukaan näyttelijä sai lempinimensä ”kultasilmäinen tyttö”[2]. Sittemmin Laforêt on esiintynyt säännöllisesti valkokankaalla. Häntä ovat ohjanneet muun muassa Claude Chabrol (Punaiset rubiinit, 1965) ja Georges Lautner (Iso kala koukussa, 1990). Teatterissa hän on esittänyt esimerkiksi Maria Callasta Mestariluokassa (1999) Pariisissa.

Laulajana Laforêt on monipuolinen. Hän on esittänyt muun muassa folkia, rockia ja popia. ”Mon amour, mon ami” (1967) on muodostunut pieneksi popklassikoksi, jonka coverversion on levyttänyt esimerkiksi Carla Bruni. ”Je voudrais tant que tu comprennes” (1966) on Francis Lain sävellys. Laforêt’n suurimmaksi hitiksi lienee noussut ”Il a neigé sur Yesterday” (1977), jonka aiheena on The Beatlesin hajoaminen.

Myös Laforêt’n monet coverkappaleet ovat kohonneet maineeseen. Esimerkiksi vuoden 1973 suosittu ”Viens, viens” on käännösiskelmä brittiläisen Simon Butterflyn kappaleesta ”Rain, Rain, Rain”. Laforêt on duetoinutSummer Winen” ranskankielisen version ”Le vin de l’été” (1969) Gérard Kleinin kanssa.

Laforêt muutti Geneveen 1978, minkä jälkeen hän vähensi laulamistaan tuntuvasti. Hänellä oli myös Sveitsin kansalaisuus.

Lähteet

Aiheesta muualla