Tänään haluamme sukeltaa Ohje:Ylisanat:n kiehtovaan maailmaan. Riippumatta siitä, mikä sen merkitys kullekin ihmiselle on, Ohje:Ylisanat on aihe, joka on vuosien varrella kiinnittänyt miljoonien huomion ympäri maailmaa. Yhteiskuntavaikutuksistaan populaarikulttuuriin Ohje:Ylisanat on ollut jatkuva keskustelunaihe ja kiinnostava aihe niin tutkijoille, harrastajille kuin uteliaillekin. Tässä artikkelissa tutkimme Ohje:Ylisanat:n eri puolia ja analysoimme sen merkitystä eri yhteyksissä ja sen kehitystä ajan myötä. Valmistaudu lähtemään tutkimusmatkalle ja oppimaan Ohje:Ylisanat:stä!
Tämä on Wikipedian tyylioppaaseen kuuluva sivu. Käytä tervettä järkeä ohjeita lukiessasi, poikkeustapauksia voi olla. Muutosten tulisi noudattaa konsensusta. |
Tämä sivu pähkinänkuoressa: Tunnista arvottuneet sanavalinnat ja pyri neutraaliin näkökulmaan myös sanatasolla. |
Ylisanat ovat neutraalia näkökulmaa rikkovia sanoja tai sanavalintoja, jotka ilman lähteiden tukea ottavat kantaa aiheen erinomaisuuteen tai huonouteen. Ylisanat voivat esimerkiksi kuvailla henkilöä jossakin suhteessa ”tärkeäksi”, ”keskeiseksi”, ”kulttihahmoksi” tai ”yhdeksi suurimmista”. Jos haluat käyttää tällaisia sanankäänteitä, varmista että lähteet luonnehtivat aihetta samoin. Varmista että artikkelista myös selviää, mikä tekee aiheesta niin mahtavan tai vaihtoehtoisesti kenen mukaan se on mahtava.
Vertaile seuraavia artikkelin alkuja.
Ensimmäinen esimerkki vain toteaa Paraguayn talouden olevan kuralla; toinen esimerkki esittelee tilannetta tarkemmin.
Maalaisjärki riittää usein määrittämään, onko jokin tietty sana tai ilmaisu ylisana. Alla on lista sanoista, joita käytetään usein ilman riittäviä perusteluja. Näitä sanoja ei tule aina välttää, mutta niiden oikeaan käyttöön tulisi kiinnittää erityistä huomiota.
Aiheen todellista merkittävyyttä ei tulisi häivyttää tai piilotella. On sopivaa kirjoittaa, että ”Tyynimeri on maailman suurin valtameri” tai ”toinen maailmansota oli eräs maailmanhistorian merkittävimmistä sodista”. Ylisanoja on helppo välttää kun käsitellään esimerkiksi Satakunnan kolmanneksi pisintä jokea, mutta kun puhutaan Amazon-joesta, lukijoiden on saatava tietää sen todellinen pituus. Kun käsitellään tärkeitä aiheita, lukijalle on esitettävä sekä kuinka merkittävä aihe on että miksi se on merkittävä.
Älä yritä naamioida epämerkittävää aihetta merkittäväksi. Wikipedia ei ole paikka mainoksille tai kotisivuille. Monet Wikipedian käyttäjät ovat kokeneita epämerkittävien aiheiden tunnistamisessa, joten kielellinen kikkailu ylisanoilla ei pelasta artikkelia poistolta, jos sen aihe on epämerkittävää. Jos artikkelissa on niin paljon ylisanoja, että se voidaan tulkita mainokseksi, artikkeli voidaan poistaa välittömästi.
Vältä tekstin koristelua toimituksellisilla lisäyksillä. Esimerkiksi sellaiset fraasit kuin ”yllättävää kyllä”, ”ironista kyllä”, ”tulisi kuitenkin huomata” tai ”tutkijat huomasivat järkytyksekseen” ovat useimmiten tarpeettomia. Pysyttäydy tosiasioissa äläkä kommentoi; anna lukijan päättää omasta puolestaan, mikä on yllättävää, ironista, huomattavaa tai järkyttävää. Wikipedia on tietosanakirja ja sen kielen tulisi olla asiatyyliä; sen tarkoitus ei ole olla viihdyttävä.
Wikipedian tyyliohjeita ei tule soveltaa suoriin viittauksiin tai lainauksiin. On täysin hyväksyttävää kirjoittaa esimerkiksi ”musiikkikriitikko Jimi Jumun mukaan Mozart oli loistava säveltäjä” tai ”Virtasen mukaan ’Vanhasen valinta pääministeriksi romutti Suomen demokratian’.” Viittaukset ja suorat lainaukset voivat osoittaa tärkeitä näkökulmia aiheeseen tai tiivistää yleisen mielipiteen.