Operaatio Frühlingserwachen

Tässä artikkelissa puhumme Operaatio Frühlingserwachen:stä, aiheesta, joka on herättänyt kiinnostusta ja keskustelua eri aloilla. Operaatio Frühlingserwachen on konsepti, joka on herättänyt uteliaisuutta ja kiistaa läpi historian ja jolla on suuri vaikutus yhteiskuntaan ja ihmisten vuorovaikutukseen. Tutkimme Operaatio Frühlingserwachen:een liittyviä eri näkökohtia sen alkuperästä ja kehityksestä sen osallistumiseen jokapäiväiseen elämään. Tämän artikkelin kautta tutkimme erilaisia ​​näkökulmia ja mielipiteitä Operaatio Frühlingserwachen:stä, tavoitteenamme tarjota kattava ja rikastuttava näkemys tästä erittäin tärkeästä aiheesta.

Operaatio Frühlingserwachen
Osa toisen maailmansodan itärintamaa
Päivämäärä:

6.–16. maaliskuuta 1945

Paikka:

Balatonjärvi, Unkari

Lopputulos:

Neuvostoliiton voitto

Osapuolet

 Saksa
Unkarin vuosina 1918–1944 käytössä ollut lippu. Unkari

 Neuvostoliitto
Bulgaria

Komentajat

Saksa Josef Dietrich
(6. SS-Panssariarmeija)

Neuvostoliitto Fjodor Tolbuhin
(3. Ukrainan rintama)

Vahvuudet

465 050 sotilasta

431 000 sotilasta
700 panssaroitua ajoneuvoa

Tappiot

12 358 kaatunutta, haavoittunutta tai kadonnutta
31 panssarivaunua

8 492 kaatunutta tai kadonnutta
24 407 haavoittunutta tai sairastunutta

Operaatio Frühlingserwachen (saks. Unternehmen Frühlingserwachen, suom. Kevään herääminen) oli Saksan viimeinen suuri hyökkäysoperaatio itärintamalla toisessa maailmansodassa. Se suoritettiin Adolf Hitlerin käskystä Balatonjärven alueella, Unkarissa maaliskuussa 1945.

Saksalaisten suunnitelmana oli murtautua puna-armeijan linjojen läpi ja vallata takaisin Budapest, jonka saksalaiset olivat menettäneet helmikuussa 1945 ja turvata Saksan viimeiset öljylähteet Balatonjärven eteläpuolella.

Hyökkäyksen kärjessä oli Sepp Dietrichin johtama 6. SS-Panssariarmeija, joka oli vastikään siirretty länsirintamalta epäonnistuneen Ardennien taistelun jälkeen.

Alkumenestyksestä huolimatta kovia tappioita kärsineet saksalaiset joukot ajettiin takaisin lähtöasemiinsa vuorokauden kuluessa voimakkaan venäläisten vastahyökkäyksen vuoksi.

Joukot

Akselivallat

Neuvostoliitto

Lähteet

  • Stein, George H.: Waffen SS - Hitlerin eliittikaarti sodassa 1939-45. Cornell University, 2003. ISBN 951-20-6676-9
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.