Picassokala

Tässä artikkelissa aiomme tutkia yksityiskohtaisesti Picassokala:tä ja sen vaikutuksia elämämme eri osa-alueisiin. Picassokala on viime vuosina herättänyt suurta mielenkiintoa ja sen merkitys on näkynyt lukuisissa tutkimuksissa ja tutkimuksissa. Picassokala:llä on perustavanlaatuinen rooli, jota emme voi sivuuttaa sen sosiaalisesta vaikutuksesta sen merkitykseen teknologian alalla. Tässä artikkelissa keskustelemme siitä, miten Picassokala on kehittynyt ajan myötä ja miten se edelleen muokkaa ympäristöämme nykyään. Lisäksi tutkimme Picassokala:n eettisiä ja moraalisia seurauksia sekä mahdollisia tulevaisuudennäkymiä, jotka avautuvat, kun löydämme lisää tästä ilmiöstä.

Picassokala
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Yläluokka: Luukalat Osteichthyes
Luokka: Viuhkaeväiset Actinopterygii
Alaluokka: Neopterygii
Lahko: Jäykkäleukakalat Tetraodontiformes
Heimo: Säppikalat Balistidae
Suku: Rhinecanthus
Laji: aculeatus[2]
Kaksiosainen nimi

Rhinecanthus aculeatus
(Linnaeus, 1758)

Katso myös

  Picassokala Wikispeciesissä
  Picassokala Commonsissa

Picassokala (Rhinecanthus aculeatus) on säppikaloihin kuuluva kala.

Koko ja ulkonäkö

Picassokala kasvaa noin 30 cm pitkäksi. Sen vartalo on levymäinen, kyljessä huomiota herättäviä kuvioita, joiden vertailusta Pablo Picasson taiteeseen kala on saanut nimensä. Tämän kalan havaijinkielinen nimi on humuhumu-nukunuku-a-pua`a. Kiilasäppikalalla, joka on Havaijin kansalliskala, on sama havaijinkielinen nimi.[3]

Alkuperä

Picassokala elää luonnossa Indopasifisella merialueella.

Käyttäytyminen

Picassokala on lihansyöjä, jonka sanotaan puraisevan mitä vain. Siksi sitä ei voi akvaariossa pitää pienempien kalojen tai selkärangattomien seurassa. Myös akvaarion sisustus on tehtävä järeäksi.[4] Sillä on erikoinen tapa nukkua kyljellään.[5] Se pystyy uimaan sekä eteen- että taaksepäin liikuttamalla selkä- ja vatsaeviään aaltomaisesti. Jos kala nostetaan pois vedestä, se röhkii kuin sika.[3]

Vesiolot ja ravinto

Picassokala syö lihapitoista ravintoa: matoja, simpukoita, äyriäisiä, kaloja, koralleja ja jopa merisiilejä ”puhaltamalla” ne ensin nurin niin, että pehmeä vatsapuoli on ylöspäin. Picassokala syö myös levää.[5] Sopiva suolapitoisuutta kuvaava meriveden ominaispaino on picassokalalle 1,025.

Lähteet

  1. Matsuura, K.: Rhinecanthus aculeatus IUCN Red List of Threatened Species. Version 2023-1. 2022. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 5.2.2024. (englanniksi)
  2. ITIS (taksonomia)
  3. a b Marine Life Profile: Reef Triggerfish Maui Ocean Center. Arkistoitu 6.12.2013. Viitattu 28.2.2009.
  4. Meriakvaarion perustamismanuaali
  5. a b Rhinecanthus aculeatus (peilipalvelin) FishBase. Froese, R. & Pauly, D. (toim.). (englanniksi)