Tässä artikkelissa tutkimme kaikkia Pilasoitto:een liittyviä näkökohtia sen alkuperästä sen vaikutuksiin nyky-yhteiskunnassa. TARKASTAMME erilaisia teorioita ja tutkimuksia, jotka ovat auttaneet ymmärtämään Pilasoitto:tä, sekä niiden merkitystä eri yhteyksissä taloudesta populaarikulttuuriin. Käsittelemme myös Pilasoitto:een liittyviä eettisiä ja moraalisia seurauksia ja sitä, miten ne ovat vaikuttaneet tapaan, jolla tätä aihetta käsitellään nykyään. Kattavan analyysin avulla pyrimme ymmärtämään Pilasoitto:n merkittävää roolia läpi historian ja kuinka se jatkaa maailmamme muokkaamista nykyisyydessä.
Pilasoitto eli pilapuhelu on puhelimella johonkin tiettyyn tai satunnaiseen puhelinnumeroon tehtävä soitto, jossa soittaja pilailee soiton vastaanottajan kustannuksella. Radiokanavien julkiset pilasoitot pyritään usein tekemään niin, että soiton paljastuttua pilaksi myös soiton kohde kokee sen hauskaksi. Pilasoitto voi olla myös nimettömänä harjoitettua häirintää, joka voi täyttää rikoksen tunnusmerkistön (kotirauhan rikkominen). Joissakin tapauksissa pilasoiton tekijä voi joutua korvausvastuuseen, jos hän esimerkiksi on soittanut hätänumeroon, ja tehnyt perättömän ilmoituksen.[1][2]
Pilasoittoja on tehty tiettävästi niin kauan kuin puhelimia on ollut. Mahdollisesti eniten pilasoittoja tehtiin 1970- ja 1980-luvulla, jolloin lähes joka kodissa jo oli puhelin, työpaikoillakin puhelimia oli käytössä paljon ja runsaasti oli yleisöpuhelimiakin käytettävissä mutta numeronäyttöjä puhelimissa ei vielä juuri ollut. Yksi yleinen tapa vahvistaa todennäköisyyttä soittajan henkilöllisyyden pysymiseen salassa oli tehdä soitto yleisöpuhelimesta eikä kotipuhelimesta tai työpaikkapuhelimesta. 1990-luvulla ja 2000-vuosikymmenellä tapahtunut nopea puhelintekniikan kehitys heikensi pilasoittoharrastuksen mahdollisuuksia. Numeronäytöllisten puhelinten, lähinnä matkapuhelinten, yleistymisen myötä tuli yhä vaikeammaksi pysytellä tuntemattomana soittajana. Tosin matkapuhelimella voi soittaa tuntemattomalla numerolla, jolloin numero ei näy vastaanottavan puhelimen numeronäytössä, mutta joskus puhelun saaja saattaa arvata soiton pilasoitoksi juuri sen perusteella, että se tehdään tuntemattomalla numerolla. Matkapuhelinten yleistyminen johti siihenkin, että yleisöpuhelimet enimmäkseen jäivät käytöstä.