Nykymaailmassa Pääsiäismuna (media) on aihe, joka on saanut suuren merkityksen eri alueilla. Politiikasta ihmisten jokapäiväiseen elämään Pääsiäismuna (media) on synnyttänyt loputtomia keskusteluja, keskusteluja ja pohdiskeluja. Sen vaikutus on niin merkittävä, että sen läsnäolo näkyy yhä selvemmin nyky-yhteiskunnassa. Pääsiäismuna (media) on herättänyt kiinnostuksen asiantuntijoissa, tutkijoissa ja tavallisissa kansalaisissa, jotka haluavat ymmärtää sen tärkeyttä ja sen vaikutuksia heidän elämäänsä. Tässä artikkelissa tutkimme perusteellisesti Pääsiäismuna (media)-ongelmaa ja analysoimme sen syitä, vaikutuksia ja mahdollisia ratkaisuja sen käsittelemiseksi kattavasti.
Pääsiäismuna (engl. easter egg) on piilotettu viesti, vitsi tai ominaisuus, jota esiintyy enimmäkseen elokuvissa, kirjoissa, tietokoneohjelmissa, verkkosivuilla ja videopeleissä. Myös kuviin, musiikkiin, CD- ja DVD-levyihin ja jopa lähdekoodeihin kätketään pääsiäismunia. Termin pääsiäismuna keksi ilmeisesti Atari-yritys huomattuaan Warren Robinettin piilottaman salaisen viestin Adventure-peliin vuonna 1979.[1] Termi johtaa nimensä joissakin maissa tapana olevaan pääsiäismunajahtiin.
Tunnettuja pääsiäismunien piilottajia ovat muun muassa elokuvaohjaaja Alfred Hitchcock, videopelikehittäjät Bungie Studios ja pelisarjasta Five Nights at Freddy’s tutuksi tullut Scott Cawthon, sarjakuvapiirtäjä Don Rosa ja maailman suurin ohjelmistoalan yritys Microsoft. Microsoft on piilottanut ohjelmiinsa useita salaisia ominaisuuksia, esimerkiksi Microsoft Office 97 sisältää kätketyn lentosimulaattoripelin, flipperin sekä Magic 8-Ball -pelin. Excel 95:sta löytyy pääsiäismunana Hall of tortured souls -peli.[2] Myös Microsoftin Windows Vista -käyttöjärjestelmän asennus-DVD:n pintaan on kätketty pääsiäismuna.
Elokuva-alalla käytettyjä pääsiäismunia ovat cameoroolit ja paljon käytetty Wilhelm-huuto. Joissakin DVD-elokuvissa on myös kätkettyjä valikkoja, joista voi löytyä esimerkiksi poistettua materiaalia tai konseptikuvia. Myös jotkin musiikkiyhtyeet piilottavat pääsiäismunia musiikkiinsa. Pääsiäismunat ovat suositumpia videopelimusiikissa, erityisesti Bungie on kätkenyt pääsiäismunia peliensä lisäksi pelien musiikkiin. Pääsiäismuna voi olla piilotettu musiikin sanoihin tai melodiaan, tai sen voi löytää vasta käsittelemällä sitä, esim. hidastamalla tai toistamalla takaperin. Videopeleissä pääsiäismunat taas ovat monenlaisia glitchejä, koodeja, piilotettuja musiikkeja (esim. Totakan laulu Animal Crossing -pelisarjasta), piilotettuja kuvia, hahmoja, viestejä jne. Don Rosan piirtämissä Aku Ankka -tarinoissa niitä ovat ruuduissa taustalla tapahtuvat, tarinaan kuulumattomat pienet tapahtumat.