Pöllösumu

Nykyään Pöllösumu on erittäin tärkeä aihe nyky-yhteiskunnassa. Sen vaikutus ulottuu modernin elämän eri osa-alueille ja synnyttää laajaa keskustelua ja kiistoja. Sekä henkilökohtaisella että ammatillisella tasolla Pöllösumu on saavuttanut näkyvän aseman herättäen suurta kiinnostusta ja uteliaisuutta yhteiskunnassa yleensä. Tämän artikkelin tarkoituksena on analysoida ja tutkia erilaisia ​​näkökulmia ja mielipiteitä Pöllösumu:stä, tavoitteena tarjota laajempi ja kattavampi näkemys tästä nykypäivän niin tärkeästä aiheesta.

Pöllösumu
Pöllösumu
Pöllösumu
Historia
Löytäjä Pierre Méchain
Löytöpäivä 1781
Muut nimet M97, NGC 3587
Ominaisuudet
Tyyppi Planetaarinen sumu
Etäisyys n. 2 600 valovuotta
Koko 3,3 kaariminuuttia (')
Ikä n. 6 000 vuotta
Tähtien lukumäärä 1
Absoluuttinen kirkkaus ?
Havaitseminen
Tähdistö Iso Karhu
Rektaskensio 11 h 14,8 min
Deklinaatio +55° 01'
Suhteellinen kirkkaus +9.9m

Pöllösumu (Messierin luettelon kohde M97, NGC-luettelon kohde NGC 3587) on Ison Karhun tähdistössä sijaitseva planetaarinen sumu, jonka löysi ranskalainen tähtitieteilijä Pierre Méchain 16. helmikuuta 1781.[1] Kansanomaisen nimensä sumu on saanut siitä, että pienellä kaukoputkella katsoen se näyttää pöllön kasvoilta.

Pöllösumun rakenne on planetaarisista sumuista monimutkaisimpia. Sumun keskustähden kirkkaus on 16 magnitudia, ja sen massa on noin 0,7 auringon massaa. Sumussa itsessään arvellaan olevan ainetta noin 0,15 auringon massan verran. Pöllösumun arvellaan muodostuneen noin 6 000 vuotta sitten.

Katso myös

Lähteet

Aiheesta muualla