Tässä artikkelissa aiomme tutkia Ränkirock:tä perusteellisesti ja analysoida sen vaikutusta eri yhteyksissä. Ränkirock on aihe, joka on kiinnittänyt monien huomion viime vuosina, ja sen merkitys kasvaa jatkuvasti. Ilmestymisestään lähtien Ränkirock on herättänyt intohimoisia keskusteluja ja herättänyt kasvavaa kiinnostusta tutkimustaan kohtaan. Tämän artikkelin edetessä tutkimme Ränkirock:n merkitystä nyky-yhteiskunnassa sekä sen vaikutuksia eri alueilla. Sukeltaamme sen alkuperään, kehitykseen ja tulevaisuuden näkymiin tarjoamalla kattavan ja yksityiskohtaisen kuvan Ränkirock:stä. Monitieteisen lähestymistavan avulla pyrimme valaisemaan tätä aihetta ja tarjoamaan kattavan analyysin, jonka avulla voimme paremmin ymmärtää sen merkitystä ja vaikutuksia nykymaailmassa.
Ränkirock on Alajärven kaupungissa entisen Lehtimäen kunnan alueella järjestettävä yksipäiväinen rockfestivaali. Tapahtumapaikaksi on vakiintunut Lehtimäen Rannankylän Suninsalmen alue.
Ränkirock on järjestetty heinäkuun ensimmäisenä lauantaina yhtäjaksoisesti vuodesta 1991. Aluksi hyvin pienimuotoisesti, paikallisten bändien toimesta ja vaihtelevalla laitteistolla, tarkoituksena hankkia aloitteleville bändeille esiintymismahdollisuuksia. Tapahtuman pitopaikka on myös vaihdellut useasti Lehtimäen alueella. 2000-luvun puolivälissä perustettu rockyhdistys Nitrobrothers ry. ryhtyi määrätietoisesti kehittämään tapahtumaa ammattimaisempaan suuntaan hankkimalla rahoitusta kunnalta, sponsoreilta ja muilta tahoilta. Rahoituksen avulla tapahtumaan on saatu hankittua asianmukaiset äänentoistojärjestelmät ja lavarakennelmat. Tapahtuma on voittoa tuottamaton, kaikki tulot menevät järjestelyihin ja yhdistyksen kuluihin.
Ränkirock on ollut alusta asti yleisölle maksuton ja ikärajaton tapahtuma. Yleisömäärä on liikkunut 300 ja 500 välillä. Alkuvuosina esiintyjät olivat oman kylän bändejä, sitten pikku hiljaa naapurikunnista ja maakunnasta ja viime vuosina koko Suomesta ja ulkomailta.
Tapahtuman kanssa samana päivänä järjestetään Keskikylässä Lehtimäen kesämarkkinat, Ränkipäivät. Nimen "ränki" on murresana, tarkoittaa hevosen länkiä.