Tässä artikkelissa käsitellään muuttujan Rannikkovartiosto merkitystä nykyisessä kontekstissa. Rannikkovartiosto on noussut merkityksellisyyteen useilla alueilla, ja se on kiinnittänyt asiantuntijoiden ja suuren yleisön huomion. Kautta historian Rannikkovartiosto:llä on ollut keskeinen rooli yhteiskunnassa ja se on vaikuttanut sellaisiin näkökohtiin kuin kulttuuriin, politiikkaan, talouteen ja teknologiaan. Tässä mielessä on ratkaisevan tärkeää analysoida ja ymmärtää Rannikkovartiosto:n vaikutus elämäämme sekä sen läsnäolon seurauksia nykymaailmassa. Monitieteisen lähestymistavan avulla tavoitteena on syventyä Rannikkovartiosto:n tärkeimpiin näkökohtiin ja käsitellä sen kehitystä, sen haasteita ja heijastuksia tulevaisuuteen.
Rannikkovartiosto on valtiollinen organisaatio, joka vastaa erilaisista turvaallisuuteen liittyvistä asioista merellä. Rannikkovartiostojen kokoonpano ja tehtävät vaihtelevat valtioittain laajalti. Yleisiä tehtävätyyppejä ovat meripelastus, rajavalvonta ja muu viranomaistoiminta. Joissain valtioissa rannikkovartiosto on raskaasti aseistettu ja valtion asevoimien osa.
Suurimmalla osalla maailman maista on jonkinlainen rannikkovartiosto. Se on lähes aina valtion hallinnon alaisuudessa, mutta komentoketju vaihtelee. Joissain maissa rannikkovartiosto on siviiliviranomainen, joissain sotilasyksikkö. Joissain maissa rannikkovartiosto voidaan siirtää sotatilassa asevoimien alaisuuteen. Samoja tehtäviä hoitaa useissa maissa myös vapaaehtoisten meripelastusjärjestöt. Rannikkovartiostot toimivat nimensä mukaan yleensä valtionsa läheisillä vesialueilla. Toisaalta jotkut toimivat myös kansainvälisissä tehtävissä kaukana kotimaasta tai tehostavat valtionsa aluevaatimuksia partioimalla kiistellyillä vesillä.[1][2]
Rannikkovartiostojen kalustoihin kuuluu erilaisia vesialuksia, pienistä RIB-veneistä suurempiin vartiolaivoihin. Suuremmat aseistetut laivat voivat muistuttaa laivastojen sotalaivoja. Monissa maissa kalustoon kuuluu lisäksi ilma-aluksia, kuten helikoptereita, mutta myös suurempia lentokoneita ja drooneja.
Rannikkovartioston tehtäviin voi lukeutua:[1][3][4]
Valtiosta riippuen näitä tehtäviä on voitu jakaa eri viranomaisten kesken tai perustaa kokonaan omia virastoja hoitamaan tiettyä tehtävää.
Suomella ei ole nimellistä rannikkovartiostoa, vaan suurin osa rannikkovartiostoille tyypillisistä tehtävistä kuuluu Rajavartiolaitokselle ja sen merivartiostoille (Länsi-Suomen merivartiosto ja Suomenlahden merivartiosto).[5] Lisäksi tehtävissä toimivat muut viranomaiset ja vapaaehtoisjärjestöt, kuten Suomen Meripelastusseura.