Nykymaailmassa Sahar Khodayari on edelleen erittäin tärkeä ja keskustelunaihe. Useiden vuosien ajan Sahar Khodayari on ollut eri alojen asiantuntijoiden ja tutkijoiden tutkimuksen, analyysin ja pohdinnan kohteena. Sen merkitys on ylittänyt rajat, sukupolvet ja tieteenalat, ja siitä on tullut yleismaailmallisesti kiinnostava aihe. Sahar Khodayari on kautta historian herättänyt ihmiskunnan uteliaisuutta ja kiinnostusta, ja sen vaikutus on herättänyt keskustelua ja pohdintaa eri yhteyksissä. Tässä artikkelissa tutkimme Sahar Khodayari:n merkitystä ja vaikutusta tämän päivän yhteiskunnassa sekä sen merkitystä menneisyydessä ja sen mahdollista vaikutusta tulevaisuudessa.
Sahar Khodayari (persia: سحر خدایاری; persialainen ääntäminen: ; 1990 – 9. syyskuuta 2019)[1] oli iranilainen nainen, joka tunnettaan mediassa nimellä sininen tyttö.[2] Hän oli Esteghlal-jalkapallomaajoukkueen fani, joka yritti päästä joukkueen peliin naamioituneena mieheksi. 2. syyskuuta 2019 Khodayari sai oikeudessa tietää, että häntä uhkaa kuuden kuukauden vankeustuomio. Kun hän poistui oikeustalosta, hän sytytti itsensä tuleen talon edessä protestina. Hän kuoli vammoihinsa viikkoa myöhemmin 9. syyskuuta 2019.[3] Khodayari nousi kuolemansa jälkeen symboliksi protestoinnille naisten alistamista vastaan Islamilaisissa tasavalloissa.
Khodayarin kuolema herätti keskustelua ympäri maailmaa jalkapallofanien keskuudessa.[4][5][6][7] Kuukausi Khodayarin kuoleman jälkeen Iran salli iranilaisten naisten pääsyn kansainvälisiin tapahtumiin jalkapallostadioneilla, kun Kansainvälinen jalkapalloliitto ilmoitti erottavansa maan liitosta, jos tilannetta ei muutettaisi.[8] Naiset pääsivät ennen tätä viimeksi katsomaan pelejä ennen vuoden 1979 vallankumousta.[9][10][11][12]