Tänään aiomme sukeltaa Suomen Sydänliitto:n kiehtovaan maailmaan. Muinaisista ajoista lähtien Suomen Sydänliitto on ollut juonittelun, jännityksen ja keskustelun lähde. Olipa kyse sen vaikutuksesta yhteiskuntaan, sen merkityksestä historiassa tai sen vaikutuksesta nykymaailmaan, Suomen Sydänliitto on aina ollut näkyvällä paikalla ihmisten mielissä ja sydämissä. Tässä artikkelissa tutkimme yksityiskohtaisesti Suomen Sydänliitto:n tärkeyttä ja merkitystä, analysoimme sen vaikutusta jokapäiväisen elämän eri osa-alueisiin ja syitä, miksi Suomen Sydänliitto herättää edelleen kiinnostusta ja intohimoa nykyään. Valmistaudu siis uppoutumaan kiehtovaan matkaan Suomen Sydänliitto:n historian, kulttuurin ja merkityksen kautta nykymaailmassa.
Tähän artikkeliin tai osioon ei ole merkitty lähteitä, joten tiedot kannattaa tarkistaa muista tietolähteistä. Voit auttaa Wikipediaa lisäämällä artikkeliin tarkistettavissa olevia lähteitä ja merkitsemällä ne ohjeen mukaan. |
Tätä artikkelia tai sen osaa on pyydetty kokonaan uudelleen kirjoitettavaksi. Voit auttaa Wikipediaa parantamalla artikkelia. Lisää tietoa saattaa olla keskustelusivulla. Tarkennus: artikkelin rakenne on sekava ja valtaosa materiaalista suoraan kopioitu sydänliiton sivuilta+julkaisuista |
Suomen Sydänliitto ry | |
---|---|
Finlands Hjärtförbundet rf
|
|
Perustettu | 1955 |
Toimiala | kansanterveys- ja potilasjärjestö |
Kotipaikka | Helsinki |
Toiminta-alue | valtakunnallinen |
Puheenjohtaja | Liisa-Maria Voipio Pulkki |
Aiheesta muualla | |
Sivusto |
Suomen Sydänliitto ry – Finlands Hjärtförbundet rf (lyhyemmin Sydänliitto) perustettiin 24. helmikuuta 1955, aluksi nimellä Sydäntautiyhdistys – Hjärtsjukdomsföreningen ry. Yhdistys muutti nimensä 21. kesäkuuta 1956 muotoon Sydäntautiliitto – Hjärtsjukdomsförbundet ry. Vuoden 2000 alusta lähtien järjestö on tunnettu nimellä Suomen Sydänliitto ry. Sydänliitto on Euroopan vanhin ja maailman toiseksi vanhin sydänjärjestö. Suomen Sydänliiton pääsihteeri on Marjaana Lahti-Koski. Hallituksen puheenjohtajana toimii Liisa-Maria Voipio-Pulkki
Suomen Sydänliitto tarjoaa tietoa terveydestä, tukea elämäntapamuutoksiin ja apua toipumiseen. Sen tavoitteena on, että yksikään sydänsairas ei jäisi sairautensa kanssa yksin ja yhä harvempi sairastuisi. Sydänliitto toimii paikallisesti, alueellisesti ja koko maanlaajuisesti.
Liittoon kuuluu 14 sydänpiiriä ja 190 paikallista sydänyhdistystä, joissa toimii noin 60 000 henkilöjäsentä, sekä kolme valtakunnallista jäsenjärjestöä: Sydänlapset ja -aikuiset, Sydän- ja keuhkosiirrokkaat Syke ry ja Karpatiat ry.
Suomen Sydänliitto on SOSTEn jäsenjärjestö.
Vaikuttaminen
Toiminnot, tuotteet ja menetelmät
Rakenteet ja toimintamallit
Sydänliiton hallitukseen kuuluu puheenjohtajan lisäksi kaksitoista jäsentä, jotka valitaan kolmeksi kalenterivuodeksi kerrallaan. Jäsenistä neljä on vuosittain erovuorossa. Sääntöjen mukaan hallituksen jäsen voi olla tehtävässään yhtäjaksoisesti enintään kuusi kalenterivuotta.
Sydänsunnuntaita alettiin viettää 1950-luvulla. Päivän kohokohtana oli suuri pääjuhla, jossa oli arvovaltaista kutsuvierasjoukkoa. Sydänviikko syntyi vuonna 1990 Sydänsunnuntain pohjalta. Sydänviikko on sydänyhdistysten toimintaviikko, jolloin vapaaehtoistoimijat järjestävät tapahtumia.
Maailman sydänpäivää vietetään 29. syyskuuta. Maailman Sydänpäivää koordinoi Maailman sydänjärjestö (World Heart Federation).
Sydänliitto on 70-luvun lopulta lähtien järjestänyt kuntoutuskursseja sydänpotilaille. Sydänliitolla ei ole omia kuntoutuslaitoksia, vaikka se on Suomen suurin sydänkuntoutuksen järjestäjä.
Sydänliitto on vuodesta 2009 alkaen laajentanut toimintaansa pienempiin sydänsairausryhmiin. Järjestö on ollut kansallisen Harvinaiset-verkoston jäsen alkuvuodesta 2009. Harvinaiset-verkosto on 17 jäsenjärjestön ja säätiön muodostama verkosto joka tekee yhteistyötä harvinaisten sairaus- ja vammaryhmien hyväksi.
Sydänpiirit ja sydänyhdistykset järjestävät muun muassa terveysmittauksia ja -neuvontaa, luentoja, vertaistuki- ja liikuntaryhmiä sekä retkiä ja matkoja.
Sydänliiton terveyden edistämistyötä ovat mm.
Sydänliitto tukee sydänsairauksiin sairastuneita mm. seuraavasti
Sydänliiton vaikuttamistoiminta keskittyy niin terveyttä edistävien rakenteiden saamiseen, että sydänsairastuneiden hoidon laadun varmistamiseen.
Sydänpotilaiden hoito erikoissairaanhoidossa on Suomessa laadultaan erinomaista, mutta sairaalahoidon jälkeen hoito katkeaa. Tärkein syy tähän on puutteelliset hoitoketjut. Sydänliitto tekee vaikuttamistyötä parantaakseen hoitoketjuja. Yksi esimerkki tästä on sydänkuntoutuksen/sydänvalmennuksen saaminen kiinteäksi osaksi sairastuneen hoitoa. Tällä hetkellä vain pieni osa sairastuneista ohjataan kuntoutukseen. Oikeanlaisella kuntoutuksella voidaan säästää kustannuksia, lisätä elinvuosia ja parantaa elämänlaatua.
Elinympäristömme tulisi tukea terveellisiä valintoja. Sydänliitto tekee töitä sen eteen, että perheitä kannustetaan ja tuetaan hyvissä valinnoissa (Neuvokas perhe -toiminta neuvoloissa). Vaikutamme myös siihen, että Sydänmerkki-aterioita olisi tarjolla kouluissa ja päiväkodeissa sekä henkilöstöravintoloissa.
Suomen Sydänliitto julkaisee potilasoppaita ja terveyden edistämisen aineistoja. Sydänliiton jäsenlehti Sydän on ilmestynyt vuodesta 1958. Vuoden 2007 alusta lehti on ilmestynyt myös verkossa.