Tampereen ruotsalainen seurakunta

Nykymaailmassa Tampereen ruotsalainen seurakunta on saavuttanut ennennäkemättömän merkityksen. Tampereen ruotsalainen seurakunta:stä on tullut jatkuva keskustelunaihe ympäri maailmaa yhteiskunnallisen vaikutuksensa, historiallisen merkityksensä tai tieteenalan vaikutuksensa vuoksi. Tampereen ruotsalainen seurakunta on säilynyt asiantuntijoiden, harrastajien ja suuren yleisön kiinnostavana aiheena sen alkuperästä nykyiseen kehitykseen. Tässä artikkelissa tutkimme perusteellisesti Tampereen ruotsalainen seurakunta:n merkitystä analysoimalla sen eri puolia ja roolia jokapäiväisessä elämässämme.

Tampereen ruotsalainen seurakunta

tunnus

sijainti

Tampereen vanha kirkko
Tampereen vanha kirkko
Tunnustuskunta evankelis-luterilainen
Hiippakunta Porvoon hiippakunta
Rovastikunta Keski-Uudenmaan rovastikunta
Seurakuntayhtymä Tampereen seurakuntayhtymä
Pääkirkko Tampereen vanha kirkko
Perustettu 1926
Jäsenmäärä 858[1] (2022)
– Osuus asukkaista 67,1 %[2]
Kirkollisvero 1,25 %
Kirkkoherra Janne Heikkilä
Sivusto

Tampereen ruotsalainen seurakunta eli Tammerfors svenska församling on Tampereella toimiva evankelis-luterilainen seurakunta. Seurakunta kuuluu Tampereen seurakuntayhtymään ja se on ruotsinkielisyytensä vuoksi osa Porvoon hiippakuntaa, Keski-Uudenmaan rovastikuntaan.[3] Seurakunnalla on kytköksiä myös Tampereen ympäryskuntiin, ja sen kirkkoherrana toimii Kim Rantala.[4]

Ruotsalaisessa seurakunnan jäsenmäärä on pysynyt 2000-luvun ajan noin 900 jäsenessä.[4] Vuonna 2019 jäseniä oli 876.[5]

Muiden Suomen ruotsinkielisten seurakuntalaisten tapaan, Tampereen ruotsalaisen seurakunnan jäsenet saavat kaksi kertaa kuukaudessa ilmestyvän Kyrkpressen-lehden kotiin kannettuna. Tämän lisäksi seurakunta julkaisee ilmoituksia myös paikallisessa Tammerfors Aktuellt -lehdessä.[4].

Historia

Ruotsinkielisellä kirkkoelämällä on pitkä historia nykyisen Tampereen kaupungin alueella. Vuonna 1636 Pirkkalan seurakunnasta itsenäistynyt Messukylän seurakunta toimi ruotsin kielellä. Nykymuodossaan Tampereen ruotsinkielinen seurakunta perustettiin 1926.[4].

Tampereen ruotsinkielinen seurakunta on ainoa edelleen aktiivinen ruotsinkielinen seurakunta, joka sijaitsee sisämaassa tai muutoin ei-perinteisesti ruotsinkielisellä alueella.[3]

Kirkot ja muut tilat

Ruotsinkielisellä seurakunnalla ei ole omaa kirkkoa, vaan sen jumalanpalveluksia järjestetään seurakuntakodissa[4] (Svenska Hemmet) ja Tampereen Vanhassa kirkossa[6]. Lisäksi tiloja on Tampereen seurakuntien yhteisellä talolla.

Kirkkoherrat

Katso myös

Lähteet

  1. Jäsentilasto 2022 Kirkon tilastot. Viitattu 15.8.2023.
  2. Kirkkoon kuuluvuus 2022 Kirkon tilastot. Viitattu 15.8.2023.
  3. a b Om Borgå stift 2020. Borgå stift. Viitattu 6.2.2020. (ruotsiksi)
  4. a b c d e Din hemförsamling tampereenseurakunnat.fi.
  5. Jäsentilastot 2019 2019. Suomen evankelis-luterilainen kirkko. Viitattu 6.2.2020.
  6. Fellman, Ida: Tammerforssvenskarna utgör en liten men livskraftig minoritet Svensk YLE. 5.11.2014. Viitattu 6.2.2020. (ruotsiksi)

Aiheesta muualla