Uluotsin hallitus

Nykyään Uluotsin hallitus on erittäin tärkeä ja kiinnostava aihe monille ihmisille ympäri maailmaa. Uluotsin hallitus on kiinnittänyt sekä asiantuntijoiden että suuren yleisön huomion historiallisesta alkuperästään sen vaikutuksiin nykypäivän yhteiskuntaan. Kun perehdymme tähän aiheeseen, huomaamme sitä ympäröivien näkökulmien monimutkaisuuden ja monimuotoisuuden. Tässä artikkelissa tutkimme Uluotsin hallitus:n eri puolia ja analysoimme sen vaikutusta jokapäiväisen elämän eri osa-alueisiin. Alkuperäistään tämän päivän kehitykseen Uluotsin hallitus on jättänyt merkittävän jäljen historiaan ja synnyttää edelleen keskusteluja ja pohdiskeluja modernissa yhteiskunnassa.

Jüri Uluotsin hallitus oli 12. lokakuuta 193921. kesäkuuta 1940 toiminut Viron hallitus, jota johti pääministeri Jüri Uluots. Edeltävän Kaarel Eenpalun hallituksen aikana oli solmittu Viron ja Neuvostoliiton avunantosopimus, joka mahdollisti Neuvostoliiton puna-armeijalle tukikohtia Viron tasavallan alueella. Uluotsin hallitus toimi niin sanotun tukikohtakauden hallituksena Virossa.[1]

Hallitus erotettiin Neuvostoliiton vaatimuksesta 21. kesäkuuta 1940 sen jälkeen, kun Neuvostoliiton joukot olivat miehittäneet Viron 17. kesäkuuta. Miehityksen seurauksena presidentti Konstantin Päts joutui nimittämään Johannes Varesin johtaman niin sanotun kansanhallituksen. Uluotsin hallituksen seuraajana Viron tasavallan laillisena hallituksena voi pitää Otto Tiefin hallitusta, joka astui virkaansa saksalaisten miehitysjoukkojen poistuessa Tallinnasta 18. syyskuuta 1944.[2]

Neuvostoliiton miehitysviranomaiset pidättivät kaikki Uluotsin hallituksen jäsenet lukuun ottamatta Jüri Uluotsia, joka onnistui piiloutumaan pidättäjiltään.

Ministeri Nimi
pääministeri Jüri Uluots
ulkoministeri Ants Piip
sisäministeri August Jürima, varapääministeri 28. lokakuuta 1939 alkaen
oikeusministeri Albert Assor
maatalousministeri Artur Tupits
opetusministeri Paul Kogerman
talousministeri Leo Sepp
puolustusministeri Nikolai Reek
liikenneministeri Nikolai Viitak
sosiaaliministeri Oskar Kask
ministeri Ants Oidermaa

Lähteet

Viitteet

  1. NSV Liidu sõjaväebaaside paigutamine Eesti Vabariigi territooriumile 1939. aastal ESTONICA - Entsüklopeedia Eestist. Eesti Instituut. Arkistoitu 9.6.2021. Viitattu 9.6.2021. (viroksi)
  2. Kuidas okupeeriti Eesti 1940. a ESTONICA - Entsüklopeedia Eestist. Eesti Instituut. Arkistoitu 27.9.2015. Viitattu 9.6.2021. (viroksi)
Viro Edeltäjä:
Eenpalun toinen hallitus
Viron hallitus
1939–1940
Seuraaja:
Varesin kansanhallitus