Nykymaailmassa Valtiososialismi:stä on tullut erittäin tärkeä ja kiinnostava aihe yhteiskunnalle yleensä. Perustamisestaan lähtien Valtiososialismi on kiinnittänyt kaiken ikäisten ja -profiilien huomion herättäen keskustelua ja pohdintaa sen eri puolista. Valtiososialismi on onnistunut ylittämään rajat ja sukupolvet, Valtiososialismi on onnistunut ylittämään rajat ja sukupolvet, ja siitä on tullut keskeinen aihe, joka edelleen herättää kiinnostusta ja uteliaisuutta. Tässä artikkelissa tutkimme perusteellisesti Valtiososialismi:een liittyviä eri näkökohtia ja syvennämme sen merkitystä, merkitystä ja vaikutusta nykymaailmassa.
Osa artikkelisarjaa |
Sosialismi |
---|
![]() |
Valtiososialismi on sosialismin muoto, jossa tuotantovälineet ovat valtion omistuksessa. Käytännössä tämä on usein tarkoittanut sitä, että valtionyhtiöillä on monopoli kaikilla tuotannonaloilla.
Valtiososialismin vastakohta sosialismin puitteissa on anarkososialismi. Yleensä kuitenkin valtiososialismia pidetään lähinnä kapitalismin vaihtoehtona, koska suurin osa 1900-luvun ei-kapitalistisista yhteiskunnista oli nimenomaan valtiososialistisia. Neuvostoliittoa on pidetty malliesimerkkinä valtiososialistisesta yhteiskunnasta.
Valtiososialistista yhteiskuntaa kutsutaan myös valtiokapitalismiksi. Valtionmonopolien katsotaan muun muassa itävaltalaisen taloustieteen mukaan riistävän työläisiä kapitalistien tavoin. Yleensä kapitalismilla kuitenkin tarkoitetaan tuotantovälineiden yksityisomistukseen perustuvaa talousjärjestelmää. Valtiokapitalismin käsitettä käyttävät lähinnä trotskilaiset.