Veiksel

Tämä artikkeli käsittelee aihetta Veiksel, joka on ollut kiinnostuksen ja tutkimuksen kohteena eri alueilla kautta historian. Alkuperäistään nykypäivään Veiksel on ollut keskustelun, tutkimuksen ja kiistan kohteena, mikä tekee siitä perustavanlaatuisen vertailukohdan ihmiselämän eri näkökohtien ymmärtämiselle. Yksityiskohtaisen ja tarkan analyysin avulla tutkitaan Veiksel:n vaikutuksia ja merkityksiä sekä sen merkitystä nykyisessä kontekstissa. Samoin analysoidaan erilaisia ​​näkökulmia ja lähestymistapoja, jotka valaisevat tätä laajaa ja monimuotoista aihetta. Näin ollen pyrimme tarjoamaan täydellisen ja rikastuttavan vision, joka edistää Veiksel:n tuntemusta ja ymmärtämistä sen kaikissa ulottuvuuksissa.

Tämä artikkeli käsittelee jokea. Artikkeli kaupungista, katso Wisła. Artikkeli jääkaudesta, katso Veiksel-jääkausi.
Veiksel
Wisła
Veiksel Varsovassa.
Veiksel Varsovassa.
Alkulähde Barania Góra
Laskupaikka Gdańskinlahti
Maat Puola
Pituus 1 064 km
Virtaama 1 100 /s
Valuma-alue 194 000 km²
Veikselin valuma-alue.
Veikselin valuma-alue.

Veiksel (puol. Wisła) on Puolan läpi virtaava ja maan pisin joki. Sen pääuoman pituus on 1 064 kilometriä.[1]

Joen valuma-alue on 194 000 neliökilometriä. Se kattaa suuren osan Puolaa ja alueita myös Slovakiasta, Ukrainasta ja Valko-Venäjästä. Joen keskivirtaama on 1 100 kuutiometriä sekunnissa.[1] Veiksel laskee Gdańskinlahteen Itämeressä.

Joen pääuoman varrella sijaitsevat muun muassa Krakovan, Varsovan, Toruńin ja Gdańskin kaupungit. Jokisuiston muissa haaroissa ovat muun muassa Tczew, Malbork ja Elbląg.

Veikselin sivujokia ovat Bug, San ja Wisłoka.[2]

Lähteet

  1. a b Major European Watersheds: Vistula (UNEPin yleiskatsaus Veikselin valuma-alueesta) 1998–2008. UNEP/DEWA/GRID-Europe. Arkistoitu 13.10.2010. Viitattu 7.2.2010. (englanniksi)
  2. Rantala, Risto―Turtia, Kaarina (toim.): Suuri suomalainen tietosanakirja, osa 2, sivu 1080, hakusana: Veiksel, Suuri Suomalainen Kirjakerho 1988, ISBN 951-643-288-3

Aiheesta muualla