Wikipedia:Kahvihuone (Wikipedian käytön neuvonta)

Tässä artikkelissa käsittelemme aihetta Wikipedia:Kahvihuone (Wikipedian käytön neuvonta), aihe, joka on herättänyt suurta kiinnostusta viime aikoina. Wikipedia:Kahvihuone (Wikipedian käytön neuvonta) on ongelma, joka vaikuttaa moniin ihmisiin ympäri maailmaa, ja on erittäin tärkeää ymmärtää sen vaikutukset ja seuraukset. Näillä linjoilla aiomme analysoida perusteellisesti Wikipedia:Kahvihuone (Wikipedian käytön neuvonta):een liittyviä eri näkökohtia sen alkuperästä sen mahdollisiin ratkaisuihin. Lisäksi tutkimme erilaisia ​​näkökulmia ja asiantuntijoiden mielipiteitä valottaaksemme tätä nykypäivänä niin tärkeätä aihetta. Lue eteenpäin saadaksesi selville kaiken, mitä sinun tulee tietää Wikipedia:Kahvihuone (Wikipedian käytön neuvonta):stä!



Ohjepaneelin kautta lähetetty kysymys sivulta Käyttäjä:Ttilly/Małgorzata Szejnert (25. maaliskuuta 2025 kello 15.09)

Hei, tein uuden sivun, mutta en tiedä miten saan sen julkaistua ennen muiden vertaisarviointia. Voitteko katsoa?:) --Ttilly (keskustelu) 25. maaliskuuta 2025 kello 15.09 (EET)

Siirretty. Ks. Ohje:Sivun siirtäminen. Luurankosoturi ✉️ 25. maaliskuuta 2025 kello 15.58 (EET)
Tähän liittyen olen pohtinut, että käännöstyökalun ylälaidan järjestelmäviestiin voisi päivittää paremmat ohjeet, koska moni uusi käyttäjä saattaa ymmärtää sen väärin, ettei kääntäminen olisi ollenkaan mahdollista. Parempi viesti voisi olla vaikkapa: "Suomenkielisessä Wikipediassa käännöksen julkaiseminen suoraan artikkeliksi on mahdollista vain automaattiseulotuille käyttäjille (ks. WP:KÄÄNNÖS). Kaikki käyttäjät voivat kuitenkin julkaista käännöksen omalle alasivulleen, jossa sen työstämistä voi jatkaa, ja valmis sivu voidaan sitten siirtää artikkeliksi" tai jotain sinne päin. Samoasambia 25. maaliskuuta 2025 kello 16.43 (EET)
Mäkin olen miettinyt, että voisiko tuollaisten käännettyjen artikkelien siirtämisen artikkeliavaruuteen estää ainakin sellaisen aloittajalta, ettei tuota käytäntöä voisi kiertää? Toinen asia, jonka äsken huomasin, oli, että kun siirsin tuon artikkelin artikkeliavaruuteen, niin se merkkaantui automaattisesti katsotuksi. Siis tuohan on käytännössä perus artikkelimuokkaus, nii eihän noin pitäisi käydä vai onko kyse siitä, että käyttäjäsivujahan ei arvioida, joten oikeastaan tuo mun tekemäni siirto oli ainoa arvioitava muokkaus ja olen automaattiseulottu? Siinä tapauksessa tuo pitäisi muuttaa niin, että tuollaiset käännöskäyttäjäsivut ovat poikkeuksellisesti arvioitavia. Luurankosoturi ✉️ 25. maaliskuuta 2025 kello 23.23 (EET)

Luokan artikkelien määrä

Miten näen helpoiten luokkaan kuuluvien artikkelien määrän? Porvari (keskustelu) 28. maaliskuuta 2025 kello 20.24 (EET)

Petscanilla. Kieleksi "fi", luokkiin halumasi luokka/luokat ja syvyydeksi haluamasi luokkasyvyys. Samoasambia 28. maaliskuuta 2025 kello 20.29 (EET)
Kiitos. Porvari (keskustelu) 28. maaliskuuta 2025 kello 20.30 (EET)

Ohjepaneelin kautta lähetetty kysymys sivulta Keskustelu ohjeesta:Sisällys (1. huhtikuuta 2025 kello 21.35)

Miten teen tekstin jostain henkilöstä --Mineadanielaa (keskustelu) 1. huhtikuuta 2025 kello 21.35 (EEST)

Uuden artikkelin luomisen pääset aloittamaan täältä kirjoittamalla artikkelin nimen sivun alaosassa olevaan tekstilaatikkoon ja painamalla "Luo artikkeli" -nappia. Ennen aloittamista tutustu kuitenkin ensin tuolla sivulla lueteltuihin ohjeisiin. Varsinkin tähän (merkittävyys) ja tähän (lähteet). Jos aihe ei ole merkittävä, saatat tehdä turhaa työtä. Jos taas lisäämällesi tiedolle ei ole lähteitä, artikkeli voidaan poistaa. Kannattaa ehkä luoda artikkeli ensin käyttäjäsi omalle hiekkalaatikolle, josta se voidaan kelvolliseksi toteamisen jälkeen siirtää varsinaiseksi artikkeliksi. Se tapahtuu luomalla tuolta sivu nimellä Käyttäjä:Mineadanielaa/hiekkalaatikko ja kirjoittamalla teksti sinne. Voit aloittaa oman hiekkalaatikon luomisen myös painamalla tästä. Hiekkalaatikolla voit työstää artikkelia ilman, että se poistetaan, ja voit pyytää palautetta artikkeliluonnoksesta ennen sen siirtämistä varsinaiseksi artikkeliksi. --Farma3110 (keskustelu) 1. huhtikuuta 2025 kello 22.49 (EEST)

Muokkaukseni kumottiin

päivitin sivun Inception näyttämään näyttelijä elliot pagen nykyisen nimen, mutta muokkaus kumottiin, vaikka se oli mielestäni ihan asiallinen ja hyvä :( Warpfrz (keskustelu) 3. huhtikuuta 2025 kello 22.25 (EEST)

Vastaavasta käytiin keskustelua juuri pari kuukautta sitten. Erona oli se, että kyseessä oli ohjaaja eikä näyttelijä. Konsensusta ei tullut, mutta sanoisin, että kun kyseessä on näyttelijä, niin silloin alkuperäinen nimi jätetään, koska voi antaa väärän käsityksen, jos mies on merkitty naisen rooliin tai toisin päin. Toki olit lisännyt siihen selvennyksen, mutta hän näytteli aiemmalla nimellään lukuisissa elokuvissa ja televisiosarjoissa ja oli siis jo sillä nimellä wikimerkittävä. Siksi nimeä ei voi oikein muuttaa. Itse asiassa nyt, kun katsoin, niin kyseisen näyttelijän artikkelin keskustelusivulla on käyty asiasta keskustelua, jossa oltiin sitä mieltä, ettei päivitetä nimeä elokuvien ja televisiosarjojen artikkeleissa. Luurankosoturi ✉️ 4. huhtikuuta 2025 kello 02.31 (EEST)

artikkelin julkaisu

käänsin eng kielisen artikkelin vivian wilsonista suomeksi: Käyttäjä:Warpfrz/Vivian Wilson. miten tämä nyt siis julkaistaan? en osaa näitä juttuja Warpfrz (keskustelu) 4. huhtikuuta 2025 kello 18.58 (EEST)

Oletko varmasti tarkistanut nuo lähteet, kun viittauspäivämäärät ovat väärät? Luurankosoturi ✉️ 4. huhtikuuta 2025 kello 19.14 (EEST)
Keskeneräisiä käännösartikkeleita ei tulisi julksista. Tuolla on vaikka mitä virheitä (mm. vääränkieliset viittausmallineet). Kun artikkeli olisi julkaistu, ne aiheuttaisi työtä muille käyttäjille. Porvari (keskustelu) 4. huhtikuuta 2025 kello 19.16 (EEST)

"Tämä sivu on suojattu muutoksilta ja muilta toiminnoilta" estää kielilinkityksen

Tein puuttuvan sivun "Fusionaalinen kieli", mutta en onnistu linkittämään siihen muunkielisiä vastineita, vaan saan virheilmoituksen "You do not have the permissions to carry out this action. Tämä sivu on suojattu muutoksilta ja muilta toiminnoilta."

Johtuisikohan siitä, että Wikidatassa päänimikkeenä on "Flekteeraava kieli". (Joka tapauksessa pitää tehdä ohjaussivut, sillä kaikkia näitä nimityksiä (fusionaalinen / fuusio- / flekteeraava / fleksio-) näkyy kirjallisuudessa käytettävän. Valitsin nyt ensiksi "fusionaalisen", koska sitä käytetään Miestamon ja Sinnemäen uudessa oppikirjassa.) Chamaenerion (keskustelu) 6. huhtikuuta 2025 kello 15.41 (EEST)

Lisäsin artikkelisi Wikidataan. Kyseinen Wikidata-kohde on suojattu alle 50 muokkausta tehneiltä käyttäjiltä, koska se on altis vandalismille suuren näkyvyytensä vuoksi. Samoasambia 6. huhtikuuta 2025 kello 15.52 (EEST)

Jääkiekkoilijoiden luokittelu

En tiedä tilannetta muissa lajeissa/liigoissa, mutta jääkiekossa esimerkiksi luokkaan Ässien pelaajat (koskee myös kaikkia muita seuroja) kuuluu vain nykyisiä pelaajia. Esimerkiksi englannin wikissä sinne menee jokainen Ässissä koskaan pelannut. Voisiko jollain tapaa saada myös samanlaisen luokittelun kuin englannin wikissä, jossa myös entiset pelaajat saadaan johonkin luokkaan. Näitä pelaajia on paljon joten voitaisiinko ne luokitella jotenkin vuosikymmenittäin? Esim. Ässien pelaajat 1990-luvulla. Kysyn täällä koska jääkiekko wikiprojekti on täysin kuollut. –Poriman55 (keskustelu) 8. huhtikuuta 2025 kello 15.00 (EEST)

Fi-wikissä ei ole koskaan lähdetty en-wikin kaltaiseen luokitteluun. Jos pelaaja luokiteltaisiin kaikkiin edustamiinsa seura-luokkiin, niin niitä kertyisi joillekin hyvinkin paljon ja sellaista luokittelua ollaan yritetty välttää. --Anr (keskustelu) 8. huhtikuuta 2025 kello 15.27 (EEST)
Niinpä. Mielestäni tuollaisille luokille ei ole tarvetta. --Kärrmes (keskustelu) 8. huhtikuuta 2025 kello 15.29 (EEST)
Asia selvä, jätetään tämä siis tähän. –Poriman55 (keskustelu) 8. huhtikuuta 2025 kello 15.50 (EEST)
Jos minä saisin päättää, nuo seurakohtaiset luokat poistettaisiin kokonaan. Turhaa tavaraa. --Lax (keskustelu) 8. huhtikuuta 2025 kello 17.47 (EEST)
Aivan, turhaa jatkuvaa säätöä, kun pelaavat vaihtavat seuraa alvariinsa. Aulis Eskola (keskustelu) 8. huhtikuuta 2025 kello 20.43 (EEST)
Joo, samaa mieltä. Turhia päivitettäviä asioita. Luurankosoturi ✉️ 8. huhtikuuta 2025 kello 21.05 (EEST)
Kannatan. Mielestäni nuo eivät ole mitenkään tarpeellisia. --Kärrmes (keskustelu) 9. huhtikuuta 2025 kello 15.13 (EEST)
Nyt kun tämä saa kannatusta, niin miten kuuluisi mentellä, kun mistään käytännän muuttamisesta ei kai ole kyse? Luurankosoturi ✉️ 9. huhtikuuta 2025 kello 18.45 (EEST)
En löytänyt jalka- tai muupalloilijoista seurakohtaisia luokkia, joten tämä taitanee koskea vain Suomalaisten jääkiekkoseurojen pelaajat -luokkaa ja Jääkiekkoilijat sarjoittain -luokkaa (noissa on päällekkäisyyksiä, mutta entisten seurojen pelaajat eivät tällä hetkellä sisälly jälkimmäiseen luokkaan; jos luokitusta hieman korjaisi, voisivat kaikki löytyä jälkimmäisestä luokasta). Mahtaiskohan riittää, jos nuo kaksi yläluokkaa laittaisi poistokeskusteluun, joka voitaisiin ohjata käytäväksi jälkimmäisen luokan keskustelusivulle ja johon laitettaisiin linkki tähän kahvihuonekeskusteluun? --Lax (keskustelu) 10. huhtikuuta 2025 kello 09.09 (EEST)
Tein niin. Luurankosoturi ✉️ 10. huhtikuuta 2025 kello 14.52 (EEST)
Luokka:Superpesis-pelaajat, esim. Luokka:Alajärven Ankkureiden pelaajat. --Anr (keskustelu) 10. huhtikuuta 2025 kello 16.19 (EEST)
En kannata seurakohtaisista luokista luopumista missään urheilulajissa. En kannata myöskään sitä, että seurakohtaiseen luokkaan luokiteltaisiin kaikki kyseistä seuraa koskaan edustaneet. Knuutson273(keskustelu) 10. huhtikuuta 2025 kello 09.53 (EEST)
Mielestäni nuo luokat eivät tarjoa mitään sellaista, mitä joukkueiden ja pelaajien artikkelit sekä kokoonpanomallineet eivät tarjoaisi. Artikkeleista ja mallineista tieto pelaajan joukkueesta löytyy sitä paitsi helpommin. Siihen vielä päälle jatkuva räplääminen päivittelemisen kanssa, niin luopuisin niistä kyllä. --Kärrmes (keskustelu) 10. huhtikuuta 2025 kello 10.52 (EEST)
En oikein näe mitään lisäarvoa seurakohtaisissa luokissa. Tiedot löytyvät helpommin seura-artikkelista. Lisäksi osan noista seurapäivitysksistä tekee varmasti myös IP:t ja uudet käyttäjät. He tuskin tajuavat, että siellä on myös luokka, joka pitäisi päivittää. Luurankosoturi ✉️ 10. huhtikuuta 2025 kello 14.32 (EEST)

Aiempaa keskustelua on sekalaisessa arkistossa. Keskustelun seasta löytyy linkki jopa vuoden 2006 keskusteluun. --Lax (keskustelu) 9. huhtikuuta 2025 kello 15.23 (EEST)

Selkeyden vuoksi vielä tähän loppuunkin maininta, että poistokeskustelu on nyt avoinna sivulla Keskustelu luokasta:Jääkiekkoilijat sarjoittain. --Lax (keskustelu) 12. huhtikuuta 2025 kello 19.58 (EEST)

Urheilijoiden lempinimet

Nyt kun on jääkiekko/urheilu aiheista keskustelua niin olen pohtinut että mikä virka on esim. jääkiekkoilija mallineen "lempinimet" kohdalla? Sinne listataan useita lempinimiä, usein ilman lähteitä. Minusta ei kovin tärkeää. Jos on joku lempinimi jolla joku pelaaja ihan laajasti tunnetaan (The Great One, Great 8 yms.), niin sen voi varmaan mainita tekstissä. Lähinnä vie vain tilaa ihan turhaan. –Poriman55 (keskustelu) 10. huhtikuuta 2025 kello 16.27 (EEST)
Esimerkkinä Mikael Granlund jolle on listattu seitsemän lempinimeä. Poriman55 (keskustelu) 10. huhtikuuta 2025 kello 16.30 (EEST)
Joo, sinne käy mielestäni mm. Ronaldon ”CR7” tai Messin ”Leo” tai ”La Pulga”. Porvari (keskustelu) 10. huhtikuuta 2025 kello 16.33 (EEST)
Tämäkin on vähän sellainen ikuisuusaihe. Lempinimillekin tietysti pitäisi olla lähde, mutta sekään ei aina merkitse mitään, kun toisinaan sinne yritetään lisäillä kaikenmaailman yksittäisten urheilutoimittajien yksittäisiä heittoja lähteistettynä jollain selostuksen tai kolumnin puolikkaalla. Mielestäni pitäisi tosiaan olla ihan vain yksi tai kaksi laajasti tunnettua lähteistettynä. Ylimääräiset pois, lähteettömät pois. --Anr (keskustelu) 12. huhtikuuta 2025 kello 13.23 (EEST)

Muokkaus mobiililaitteella

Normaalisti muokkaan koneella, mutta joskus teen nopeita muokkauksia myös mobiililaitteella. Enää en aio tehdä.

Onko muillakin tää mobiilimuokkaus ihan yhtä älytöntä roskaa kuin mulla? Kirjoitan uuden lauseen tai korjaan typon, niin julkaisuvaiheessa siitä muokkauksesta on tippunut puolet merkeistä pois tai niiden järjestys on vaihtunut? Tarkistusvaiheessa lause on vielä oikein. Onko tää yleinen ongelma? –Poriman55 (keskustelu) 11. huhtikuuta 2025 kello 07.51 (EEST)

Hmm. Eipä ainakaan minulla ole tätä ongelmaa ilmennyt. Välillä kaikenlaisia ongelmia on mobiililaitteella muokatessa ilmennyt, mutta en tiedä kuinka yleinen tuo ongelma on. Žietäjäx (keskustelu) 11. huhtikuuta 2025 kello 18.10 (EEST)
Ilmeisesti ongelmaa oli ainakin tämän kohdalla. Onko vastaavaa tapahtunut myös muulloin? Kokeilin itse muokkaamista tässä. Muokkaus onnistui, mutta viitteen korjaaminen ei ollut kaikista näppärintä. Jos ymmärtää wikitekstiä, myös mobiilissa voi ottaa käyttöön wikitekstin muokkaustilan, jossa muokkaaminen voi välillä olla helpompaa ilman visuaalisia kehotteita.--Puppe100 (keskustelu) 12. huhtikuuta 2025 kello 10.27 (EEST)
oo,njuuri tuossa. Oä nin ennenkin tapahtunut. Wikitekstin muokkaus toimii yleensä paremmin. Sama ongelma on ollut myös muun kielisissä wikeissä. –
Poriman55 (keskustelu) 12. huhtikuuta 2025 kello 13.26 (EEST)
Ja näköjään tässäkin. –Poriman55 (keskustelu) 12. huhtikuuta 2025 kello 13.27 (EEST)
Luulen, että ongelma johtuu ainakin osittain siitä, että visuaalinen muokkain lataa näkymään erilaisia visuaalisia objekteja, mikä hidastaa käyttöä. Tällöin teksti voi tulla vahingossa väärään kohtaan tai joitain kirjaimia jää puuttumaan. Mobiilikäyttäjien ja varsinkin uusien käyttäjien kannalta on harmillista, että visuaalisen muokkaimen käytössä on ongelmia.--Puppe100 (keskustelu) 12. huhtikuuta 2025 kello 16.33 (EEST)

Viitteet -malline ei toimi

En ole ihan varma, et kuuluuko tämä tänne. Saa siirtää parempaan osioon. Minulla ei enään toimi Viitteet -malline. Kokeilin mobiililaitteen lisäksi tietokoneella sitä, mutta ei silti toiminut. En ole asetuksistani muuttanut (ainakin tietääkseni) mitään. Tietäiskö kukaan mistä tuo viitteet -mallineen toimimattomuus johtuu? Žietäjäx (keskustelu) 11. huhtikuuta 2025 kello 18.25 (EEST)

Kuvaile ongelmaa tarkemmin, eli mitä siinä tapahtuu tai ei tapahdu? --Abc10 (keskustelu) 11. huhtikuuta 2025 kello 19.32 (EEST)
Viitteet ei ole sellaisessa ”boxissa”, jossa viitteet menevät vierrittämällä alaspäin tai sarakkeilla sivuttain. Niin on malline ennen toiminut (tietääkseni). Žietäjäx (keskustelu) 11. huhtikuuta 2025 kello 23.36 (EEST)
Onko sulla tallennettuna artikkelia, jossa on "toimimaton" viitteet-malline? Tai missä artikkelissa se ei ole toiminut? Jos ei ole, voisitko toisintaa sen virheen johonkin, niin nähdään tai palauttaa, jos olet poistanut. Kiitos, jos viitsit.-- Htm (keskustelu) 12. huhtikuuta 2025 kello 00.00 (EEST)
Viitteet-malline ei ole toiminut missään artikkelissa. Voin kyllä lisätä mallineen, mutta sitä ei periaatteessa näy. Žietäjäx (keskustelu) 12. huhtikuuta 2025 kello 00.37 (EEST)
Jos avaat esimerkiksi artikkelin Molly Crabapple, mitä sinulla näkyy Lähteet-osiossa? Minulla näkyy tällä hetkellä 13 viitettä, jotka työpöytäversiossa ovat sarakkeina. Entä onko näkymä sama myös selaimen yksityisessä tilassa? Jos muokkaat artikkelin Lähteet-osiota ja esikatselet muutoksia, viitteitä ei tällöin välttämättä näy, koska varsinaiset viitteet on määritelty osion ulkopuolella. Kun muokkauksen julkaisee, viitteiden pitäisi näkyä oikein.--Puppe100 (keskustelu) 12. huhtikuuta 2025 kello 10.48 (EEST)
Kun avaan vaikka sen artikkelin näkyy 13 viitettä pitkässä jonossa alaspäin. Sama työpöytätilassa ja selaimen yksityisessä tilassa. Žietäjäx (keskustelu) 12. huhtikuuta 2025 kello 10.54 (EEST)
Hyvä. Näin sen pitäisikin olla.--Puppe100 (keskustelu) 12. huhtikuuta 2025 kello 11.09 (EEST)
Mutta sarakkeet ei kuitenkaan toimi? Viitteet eivät mene sarakkeilla sivulle, kuin ennen on mennyt. Žietäjäx (keskustelu) 12. huhtikuuta 2025 kello 13.10 (EEST)
Jos käytät puhelinta tai jopa kapeaa kannettavaa, sarakkoitetut viitteet eivät välttämättä mahdu sarakkoitumaan. Porvari (keskustelu) 12. huhtikuuta 2025 kello 13.14 (EEST)
Ennen ne viitteet kyllä mahtui sarakkoitumaan? Žietäjäx (keskustelu) 12. huhtikuuta 2025 kello 13.19 (EEST)
jos viite-osan yläreuna hipaiseekin tietolaatikkoa, minun kannettavallani sarakkeistumista ei tapahdu. En tiedä minkä kokoinen näyttöni on, ehä 15.5-tuumainen mutta ei iso. --Abc10 (keskustelu) 12. huhtikuuta 2025 kello 13.56 (EEST)
Toiminta riippuu oleellisesti paitsi näytön koosta myös etenkin resoluutiosta ja siitä, miten paljon zoomaat. Aulis Eskola (keskustelu) 12. huhtikuuta 2025 kello 18.56 (EEST)
Viitteet näkyvät sarakkeissa myös nykyään. Molly-artikkelissa näkyy leveällä ulkoisella näytöllä kolme viitesaraketta. Jos artikkelista poistaisi videon ja sitä edeltävän valokuvan, video ja kuva eivät ulottuisi Lähteet-osioon asti ja silloin sarakkeita olisi neljä. Läppärin näytöllä valokuvat loppuvat ennen Lähteet-osiota ja viitesarakkeita on kaksi. Näytön leveys vaikuttaa aina sarakkeiden määrään. Yksi viitesarake jää pois, jos jotain sisältöä (tietolaatikko, kuvia) ulottuu liian alas, Lähteet-osion lähelle tai sen sisään.-- Htm (keskustelu) 12. huhtikuuta 2025 kello 14.58 (EEST)
Sarakkeisiin vaikuttaa tuo nykyinen ulkoasu, joka tekee sivuille marginaaleja. Se vie näyttötilaa ja voi estää sarakkeita toimimasta. Fyysisellä näytön leveydellä ei ole vaikutusta asiaan: marginaalit lasketaan kirjainkokoon suhteellisena. Ipr1 (keskustelu) 13. huhtikuuta 2025 kello 12.16 (EEST)
Jatkan tähän: eli viitteissä käytetään oletuksena 90% käytössä olevasta tekstikoosta. Sarakkeille lasketaan tuon mukaan tietty leveys (kirjainmäärä*merkkien leveys). Jos sarakkeet eivät mahdu laskettuun saraketilaan sarakkeiden määrä vähenee. Uusi ulkoasu lisää tyhjää reunoille, joka vie myös tilaa. Ipr1 (keskustelu) 13. huhtikuuta 2025 kello 12.20 (EEST)
Mainitset tuolla ylempänä "boksin". Asetuksissa on kohta "Asettaa pitkän viitelistan vieritettävän laatikon sisälle" mutta ei se kyllä ainakaan enää tee boksia, jos on joskus tehnyt. --Abc10 (keskustelu) 12. huhtikuuta 2025 kello 15.07 (EEST)
Se boksi-maininta kieltämättä hämäsi hyvin. En ole mitään bokseja nähnyt, jossei sitten visuaalisessa ole.-- Htm (keskustelu) 12. huhtikuuta 2025 kello 15.43 (EEST)
On visuaalisessa bokseja ainakin minulla näkynyt. Eipä enään näy. :( Žietäjäx (keskustelu) 12. huhtikuuta 2025 kello 23.15 (EEST)
Tämäkö se ongelma siis oli? @Zache: @Ipr1: tai joku muu tekniikkaan perehtynyt. --Abc10 (keskustelu) 13. huhtikuuta 2025 kello 07.33 (EEST)
Nyt hoksasin mistä on kyse, en ole tuollaista aiemmin huomannut. Palautin aiemman version Viitteet-mallineesta ja tuo tekee vieritettävän laatikon jos se on käyttäjäasetuksissa valittuna. Ongelmana tuossa on se, että tulee virheitä kaksinkertaisista id-määrityksistä sivuilla. Muissa wikeissä en ole vastaavaa id:tä nähnyt, onko tämä vain fi-wikissä nykyään? Ipr1 (keskustelu) 13. huhtikuuta 2025 kello 13.40 (EEST)
Ei niitä ole missään oletuksena ollut. Muutama artikkeli on ollut joissa on tehty jotain eri tavalla jostain syystä. Ne on siivottu pois. Ipr1 (keskustelu) 13. huhtikuuta 2025 kello 12.15 (EEST)

Kansallisuus ei näy

Tein Oona Tuononen -artikkeliin tietolaatikon, mutta siellä ei näy kansallisuutta. En tiedä mistä se johtuu. En ainakaan tehnyt tietääkseni mitään eri lailla kuin ennen (jolloin kansallisuus on näkynyt). Žietäjäx (keskustelu) 12. huhtikuuta 2025 kello 10.36 (EEST)

Kansalaisuus annetaan kansallisuus-nimisellä parametrillä. Savir (keskustelu) 12. huhtikuuta 2025 kello 10.41 (EEST)
Millä se on sitten tossa laitettu? Minä olen aina pistänyt kansallisuuden samalla parametrillä. Žietäjäx (keskustelu) 12. huhtikuuta 2025 kello 10.45 (EEST)
Siellä on nyt parametrejä tuplana tai jopa triplana kun on kansallisuus, kansalaisuus ja maa, ajavat saman asian. Tyhjät kokonaan pois ja noista jätät yhden. --Anr (keskustelu) 12. huhtikuuta 2025 kello 10.48 (EEST)
Nyt näytti toimivan. Aina minä olen kyllä avannut kaikki eikä tätä ongelmaa ole ollut, mutta nyt tiedän mitä pitää jatkossa tehdä. Žietäjäx (keskustelu) 12. huhtikuuta 2025 kello 10.57 (EEST)
Kansallisuus näyttää siis ensisijaiselta parametrilta, joka tyhjänäkin kumoaa kansalaisuuden ja maan arvot. Mallineen ohjeessakin puhutaan vain kansallisuudesta ja kehotetaan laittamaan siihen valtiomalline eli käytännössä kansalaisuus. Kansallisuus pitäisi poistaa tällaisista mallineista parametrina ja korvata kansalaisuudella. Savir (keskustelu) 12. huhtikuuta 2025 kello 11.20 (EEST)
Jep. Tästä oli taannoin keskustelua Keskustelu mallineesta:Henkilö/tieteilijä, jos nuo saataisiin siivottua artikkeleista ohjeen mukaiseksi voisi mallineista korvata nuo monet eri tavat. Ipr1 (keskustelu) 13. huhtikuuta 2025 kello 12.27 (EEST)

Salasana ilman sähköpostia

Onnistuin päivittämään selaintani ja poistamaan kaikki tallennetut salasanat, mukaan lukien Wikipediaan ja sähköpostiin. Voiko salasanaa muuttaa ilman sähköpostin käyttöä? J.K Nakkila (keskustelu) 19. huhtikuuta 2025 kello 18.23 (EEST)

Enwikin ohjeessa on näin:

If you have a long-established account and have previously set up a "committed identity", and you still have the "secret string" (see Template:User committed identity for details), then it may be possible to recover the account. E-mail ca(at)wikimedia.org for advice. Do not publicly mention the secret string.

Sanoisin, että pistä @Strynille viestiä ja kysyä tietääkö hän miten tilanteessa pitäisi toimia. Voisit myös kysyä tuolta ca(at)wikimedia.org -sähköpostiosoitteesta miten edetä nyt kun olet vielä sisäänkirjautuneena. --Zache (keskustelu) 19. huhtikuuta 2025 kello 19.14 (EEST)
Lisäyksenä vielä, että kannattaa ihan varmuuden vuoksi pistää käyttäjä sivulle tuo "secret string". Se toimii siis siten, että joko (jos käytät mäkkiä tai linuxia) ajat komentorivillä komennon ja copypastetat tuloksena saadun numero ja kirjainjonon käyttäjäsivulle. Mikäli et käytä näitä, niin voit tehdä saman webbisivulla: https://ftools.toolforge.org/general/text2hash.html:
echo -n "Zache, muokannut vuodesta 2005" | sha512sum
Jotkut käyttävät tekstinä mm. omia yhteystietojaan, mutta tekstillä ei sinänsä ole väliä. Ainoastaan sillä, että ainoa joka tietää tuon alkutekstin olet sinä. Kannattaa ottaa se alkuteksti talteen vaikka kuvankaappauksena. --Zache (keskustelu) 19. huhtikuuta 2025 kello 19.27 (EEST)
﹫Zache: Tällainen tulostui komentoriville (myös ilman viimeistä lainausmerkiä): pipe dquote>. Aikaisemmin olen pelkästään tarkastanut ohjelmien SHA256-summia. Suomenkieliset ohjeet voisivat olla tarpeellisia (Template:Committed identity). raid5 19. huhtikuuta 2025 kello 22.32 (EEST)
Joo, se viimeinen lainausmerkki oli typo. Korjasin tuon nyt. --Zache (keskustelu) 20. huhtikuuta 2025 kello 09.52 (EEST)
Näissä kannattaa olla tarkkana tuleeko sen merkkijonon loppuun rivinvaihto (newline) vai ei. Eli ”echo -n” vs. ”echo”. Luultavasti kaikki yllämainitun ftoolsin kaltaiset online-laskurit laskevat ilman sitä rivinvaihtoa, paitsi jos sen sinne tarkoituksella laittaa. Eli yllämainitsemassasi komennossa kannattaisi olla ”echo -n”. --Anr (keskustelu) 20. huhtikuuta 2025 kello 10.46 (EEST)
Lisätty echo -n siihen myös Zache (keskustelu) 20. huhtikuuta 2025 kello 11.20 (EEST)
Edistyin sen verran, että zsh ilmoitti ”command not found: sha512sum”. En haluaisi asentaa Homebrew’ta, jos SHA512 tarvitsee lisäohjelman. Kokeilen myöhemmin Linux Mintissä. Jätän asian vielä hautumaan. Kiitos vastauksista. raid5 20. huhtikuuta 2025 kello 14.37 (EEST)
Voit tehdä sen myös tuolla https://ftools.toolforge.org/general/text2hash.html sivulla jossa sama toiminnallisuus on tehty javascriptina. --Zache (keskustelu) 20. huhtikuuta 2025 kello 17.46 (EEST)
Mikä selain? Miten poistuivat? Oletko tarkistanut ettei selaimen profiilista ole varmuuskopiota tietokoneella? --Anr (keskustelu) 19. huhtikuuta 2025 kello 19.17 (EEST)
Harmillista, että näin kävi. Toivottavasti löydät salasanasi esimerkiksi selaimesi profiilista, jos sinulla on siitä varmuuskopio. Jatkossa harkinnan arvoista voisi olla salasananhallintaohjelma, joko ilmainen avoimen lähdekoodin tai maksullinen. En pidä selaimen salasanojen tallennusta turvallisena. Suomenkielinen artikkeli LastPass on vanhentunut: ”2012 --- turvallisimmaksi ohjelmaksi lajissaan” (Security incidents). raid5 19. huhtikuuta 2025 kello 22.53 (EEST)

Block

Minut blokattiin yhtäkkiä vaikka olin voinut luoda tunnuksen ja muokata monia artikkeleita. Puijow (keskustelu) 20. huhtikuuta 2025 kello 21.57 (EEST)

Nyt pääsin tallentamaan. Kummallista. Puijow (keskustelu) 20. huhtikuuta 2025 kello 22.01 (EEST)

Wikipedia temppuilee joskus. Minä otan suuremmista muokkauksista yleensä varmuuskopion painamalla CTRL + a ja CTRL + c ja liitän sen tekstieditoriin näppäinyhdistelmällä CTRL + v, sen takia että joskus olen joutunut kirjoittamaan kaiken uudestaan. --Linkkerparkeskustelu 20. huhtikuuta 2025 kello 22.07 (EEST)
Tuosta aikasemmasta vinkistä jäi sanomatta että tuo toimii vain jos muokkaa wikitekstiä. --Linkkerparkeskustelu 20. huhtikuuta 2025 kello 23.16 (EEST)
Toivottavasti se oli tilapäistä, mutta ei tuntunut kivalta. Puijow (keskustelu) 20. huhtikuuta 2025 kello 22.20 (EEST)