Tänään aiomme sukeltaa Yhtyneet Paperitehtaat:n kiehtovaan maailmaan. Oletpa historian ystävä, musiikin ystävä, luonnon ystävä tai vain joku, joka etsii erilaisia tietoja, tämä artikkeli on sinua varten. Yhtyneet Paperitehtaat on aihe, joka on kiinnittänyt monien ihmisten huomion vuosien varrella, ja siksi haluamme tarkastella sitä yksityiskohtaisesti. Sukellaanpa Yhtyneet Paperitehtaat:n tarjoamiin moniin puoliin sen alkuperästä sen vaikutuksiin nykypäivän yhteiskuntaan. Liity kanssamme tälle Yhtyneet Paperitehtaat:n löytämisen ja oppimisen matkalle.
Yhtyneet Paperitehtaat Oy oli suomalainen metsäteollisuusyhtiö, joka syntyi vuonna 1920 ja muodosti vuonna 1996 yhdessä paperiyhtiö Kymmenen kanssa UPM-Kymmene Oyj:n.
Yhtyneet Paperitehtaat syntyi kesällä 1920, kun Ab Simpele, Jämsänkoski Oy ja Myllykoski Träsliperi Ab sulautuivat. Myöhemmin yhtiöön sulautettiin Valkeakoskella sijaitseva Walkiakoski.[1] Kaikkien yhtiöiden johdossa ja suuromistajana oli kenraali Rudolf Walden. Kenraali Waldenin tavoitteena oli muodostaa Suomen hajanaisesta metsäteollisuudesta mahdollisimman suuri ja kilpailukykyinen yksikkö. Samaan tavoitteeseen pyrittiin perustamalla Suomen Paperitehtaitten yhdistys (1918-1996) Finnpap sekä kartonkiyhdistys Finnboard.
Yhtyneet Paperitehtaat Oy:stä irtautui 1952 Myllykoski Oy, ja pääkonttori siirrettiin Myllykoskelta Valkeakoskelle.[2] 1950-luvulla rakennettiin Kaipolan paperitehdas. Yhtyneet laajensi voimakkaasti ja ajautui rahoitusvaikeuksiin 1960-luvun lopulla. 1970- ja 1980-luvuilla yhtiö suuntasi ulkomaille ja investoi EEC-markkinoille Shottonin ja Stracelin tehtaisiin. Vuonna 1989 Yhtyneet sulautti itseensä Kajaani Oy:n.
Suomen 1990-luvun alun laman yhtiö kohtasi hyvässä tuloskunnossa. Kansallis-Osake-Pankin johdolla yhtiö fuusioitiin Rauma-Repolan kanssa. Muodostettiin Repola Oy, josta tuli Suomen suurin teollisuusyritys. Yhtyneet muodosti konsernin metsäteollisuusyksikön Rauma Oy:n muodostaessa metalliteollisuusyksikön. Vuonna 1996 Yhtyneet Paperitehtaat Oy sulautui osana Repola Oy -konsernia Kymmene Oy:n kanssa muodostaen yhden maailman suurimmista metsäteollisuusyhtiöistä UPM-Kymmene Oy:n. Finnpap sulautettiin myös osaksi uutta yhtiötä.