Nykymaailmassa Yksikköupseeri:stä on tullut jatkuva keskustelunaihe. Yhteiskunnan kehittyessä Yksikköupseeri:n merkitys tulee yhä selvemmäksi jokapäiväisen elämän eri puolilla. Työpaikalta henkilökohtaiseen Yksikköupseeri:n on osoitettu vaikuttavan merkittävästi ihmisten vuorovaikutukseen ja eri tilanteisiin. Vuosien varrella Yksikköupseeri on herättänyt keskustelua ja pohdintaa, ja se on osoittautunut tärkeäksi aiheeksi nykyisessä kontekstissa. Tässä artikkelissa tarkastellaan erilaisia näkökulmia Yksikköupseeri:een ja analysoidaan sen vaikutusta modernin elämän eri alueilla.
Yksikköupseeri oli Suomen puolustusvoimissa vuosina 2002–2009 käytössä ollut nimike perusyksikön (komppania, tykistössä patteri, rannikkojoukoissa linnake, laivastossa viirikkö ja ilmavoimissa lentue) päällikön apuna perusyksikön hallinnosta vastaavalle upseerille. Ennen vuotta 2002 ja vuoden 2009 jälkeen yksikköupseeria on kutsuttu yksikön vääpeliksi ja laivastossa pursimieheksi.[1]
1970-luvun alussa ennen yhtenäispäällystöjärjestelmää yksikön vääpelit olivat vanhempia aliupseereita, sen jälkeen toimiupseerin tutkinnon suorittaneita sotilasmestarista yliluutnanttiin. Vuoden 2009 jälkeen tehtävässä on taas palvellut aliupseereita kersantista sotilasmestariin.
Nykyään yksikön vääpeli voi olla aliupseeri tai opistoupseeri.