Atamaani

Nykymaailmassa Atamaani:stä on tullut yhä tärkeämpi yhteiskunnan eri alueilla. Olipa kyseessä kulttuuri-, tiede-, teknologia- tai sosiaaliala, Atamaani:stä on tullut suuren kiinnostuksen ja keskustelun aihe. Sen vaikutus ei ole vain tuntunut ihmisten jokapäiväisessä elämässä, vaan se on myös osoittanut ennen ja jälkeen organisaatioiden ja yritysten toimintatapoja. Tässä artikkelissa tutkimme Atamaani:n vaikutuksia eri yhteyksissä, analysoimme sen vaikutuksia yhteiskuntaan ja pohdimme sen merkitystä nykyisyydessä ja tulevaisuudessa.

Atamaani Stepan Razin.

Atamaani[1] (ukr. отаман, otamán; ven. атаман, atamán) on kasakkapäällikkö[2]. Nimitystä on käytetty muun muassa eri asemassa olleista ukrainalaisista Zaporižžjan kasakoiden päälliköistä[3] ja venäläisistä kasakka- tai haidamakkipäälliköistä.

Ukrainassa ja Liettuassa käytettiin joistain atamaaneista nimitystä hetmani. Sana juontunee saksan sanasta Hauptmann, ’päämies’.

Kuuluisia atamaaneja oli muun muassa kapinan nostattanut Donin kasakkojen atamaani Stepan Razin.

Venäjän keisarikunnan armeijassa eräiden kasakkayksiköiden komentajia kutsuttiin atamaaneiksi. Venäjän sisällissodan aikana useat valkoiset kenraalit, kuten Aleksei Kaledin, Pjotr Krasnov ja Grigori Semjonov, valituttivat itsensä atamaaneiksi.

Lähteet

  1. Maija Länsimäki: Romani eli mustalainen Kielikello 1/1993, kielikello.fi. 1993. Kotimaisten kielten tutkimuskeskus. Viitattu 15.6.2022. (suomeksi)
  2. Atamaani Tietosanakirja osa 1, palsta 672. Tietosanakirja-osakeyhtiö 1909
  3. Otaman Internet Encyclopedia of Ukraine, encyclopediaofukraine.com. Canadian Institute of Ukrainian Studies, University of Alberta/University of Toronto. Viitattu 15.6.2022. (englanniksi)