Tämän päivän artikkelissa aiomme syventyä aiheeseen Cupola, tutkimalla sen eri puolia ja sen vaikutusta tämän päivän yhteiskuntaan. Cupola on ollut asiantuntijoiden ja harrastajien mielenkiinnon kohteena Cupola:n alkuperästä sen merkitykseen nykyään. Analysoimme sen kulttuurisia, poliittisia ja sosiaalisia vaikutuksia sekä sen kehitystä ajan myötä. Lisäksi tutkimme, kuinka Cupola on vaikuttanut jokapäiväisen elämän eri osa-alueisiin muodista teknologiaan. Epäilemättä Cupola on aihe, joka ansaitsee erityistä huomiota, ja tässä artikkelissa aiomme sukeltaa sen kiehtovaan maailmaan.
Cupola on Kansainvälisen avaruusaseman moduuli, näköalakupoli. Se laukaistiin kiertoradalle helmikuussa 2010 avaruussukkulalennolla STS-130. Se on ESAn rakennuttama ja italialaisen Alenia Spazion rakentama. Se valmistui syyskuussa 2004.
Aluksi Cupola asennettiin Unity-moduuliin. 15. helmikuuta 2010 moduuli siirrettiin Canadarm2-robottikäsivarren avulla kiinni Tranquility-moduuliin. 17. helmikuuta 2010 Terry Virts avasi ensimmäistä kertaa ikkunoiden suojakannet ja katsoi ensimmäistä kertaa Cupolan ikkunoista avaruuteen.[1][2]
Asennettuna Cupola tarjoaa miehistölle mahdollisuuden nähdä suoraan roboteilla suoritettavia tehtäviä ja telakoituvia avaruusaluksia sekä tehdä Maa-havaintoja. Cupola-moduulissa on kuusi sivuikkunaa ja yksi kattoikkuna. Jokaisessa ikkunassa on sulkimet, joilla ne voidaan suojata mikrometeoriiteilta ja avaruusromulta. Moduuliin sijoitetaan toinen Canadarm2:n ohjausyksiköistä (Robotic Work Station eli RWS).