Nykymaailmassa Eteläinen pallonpuolisko on erittäin tärkeä ja laajaa yleisöä kiinnostava aihe. Ajan myötä Eteläinen pallonpuolisko on kiinnittänyt kaiken ikäisten ja ammattien huomion ja siitä on tullut toistuva keskustelunaihe yhteiskunnassa. Eteläinen pallonpuolisko on onnistunut ylittämään esteet ja herättämään suuren yleisön kiinnostuksen joko arkielämään kohdistuvan vaikutuksensa, historiallisen merkityksensä tai ammatillisen vaikutuksensa vuoksi. Tässä artikkelissa tutkimme edelleen Eteläinen pallonpuolisko:n vaikutusta ja merkitystä analysoimalla sen eri puolia ja sen merkitystä nykyisessä kontekstissa.
Eteläinen pallonpuolisko on se maapallon osa, joka jää päiväntasaajan eteläpuolelle. Eteläisellä pallonpuoliskolla kesä on joulukuusta helmikuuhun ja talvi kesäkuusta elokuuhun.
Maanosista eteläisellä pallonpuoliskolla sijaitsevat kokonaan Etelämanner ja Oseania. Lisäksi suurin osa Etelä-Amerikkaa sekä osia Afrikasta ja Aasiasta sijaitsee eteläisellä pallonpuoliskolla.
Eteläisellä pallonpuoliskolla on pohjoista pallonpuoliskoa selvästi vähemmän maapinta-alaa ja etäisyydet mantereiden välillä ovat pitkiä. Eteläisellä pallonpuoliskolla asuu vain 10–12 prosenttia koko maapallon väestöstä ja se on pohjoista pallonpuoliskoa harvempaan asuttu sekä vähemmän teollistunut.