Jättikaktus

Nykyään Jättikaktus:llä on keskeinen rooli yhteiskunnassamme. Sen vaikutus on niin suuri, että se on ylittänyt rajat ja kulttuurit ja vaikuttanut elämäämme käsittämättömillä tavoilla. Jättikaktus on ollut alusta asti nykypäivään tutkimuksen, keskustelun ja ihailun kohteena. Tässä artikkelissa tutkimme Jättikaktus:n merkitystä eri alueilla, analysoimme sen merkitystä nykymaailmassa ja sen ennustetta tulevaisuuteen. Alkuperäistään nykyiseen vaikutukseensa Jättikaktus on merkinnyt ennen ja jälkeen tapaa, jolla elämme, ajattelemme ja suhtaudumme ympäristöömme.

Jättikaktus
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Caryophyllales
Heimo: Kaktuskasvit Cactaceae
Suku: Jättikaktukset Carnegiea
Britton & Rose
Laji: gigantea
Kaksiosainen nimi

Carnegiea gigantea
(Engelm.) Britton & Rose

Katso myös

  Jättikaktus Wikispeciesissä
  Jättikaktus Commonsissa

Jättikaktus eli saguarokaktus (Carnegiea gigantea) on puun kokoinen kaktuslaji, joka elää luonnonvaraisena Sonoran autiomaassa Yhdysvaltojen ja Meksikon rajalla. Se on sukunsa ainoa laji.

Ulkonäkö ja koko

Jättikaktuksen kukkia.
Jättikaktuksen hedelmä.

Jättikaktus kasvaa 13 metriä korkeaksi ja painaa useita tonneja. Suurin osa sen massasta on vettä.[2] Pinta on vahamainen ja siinä on harjanteita, joista kasvaa 5 cm pitkiä piikkejä.[3] Jättikaktuksen kukat ovat kermanvalkoiset ja noin 7 cm leveät.[4]

Levinneisyys

Jättikaktusta tavataan Sonoran autiomaassa, joka ulottuu Yhdysvaltojen Kaliforniaan ja Arizonaan sekä Meksikon luoteisosaan.[4]

Lähteet

  1. Burquez Montijo, A., Butterworth, C., Baker, M. & Felger, R.S.: Carnegiea gigantea IUCN Red List of Threatened Species. Version 2016.2. 2013. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 8.9.2016. (englanniksi)
  2. http://rruff.info/uploads/AM88_1879.pdf
  3. http://www.blueplanetbiomes.org/saguaro_cactus.htm
  4. a b http://www.desertusa.com/july96/du_saguaro.html