Jälkipoltin

Tässä artikkelissa tarkastellaan Jälkipoltin:n vaikutusta nyky-yhteiskuntaan. Syntymisestään lähtien Jälkipoltin on herättänyt jatkuvaa kiinnostusta ja keskustelua eri aloilla, niin politiikassa, populaarikulttuurissa, tieteessä kuin ihmisten jokapäiväisessä elämässä. Vuosien varrella Jälkipoltin on ollut tutkimusten ja tutkimusten kohteena, joissa on yritetty ymmärtää sen vaikutusta siihen, miten suhtaudumme, ajattelemme ja toimimme maailmassa. Epäilemättä Jälkipoltin on ollut tärkeiden muutosten päähenkilö, joka on synnyttänyt kiistoja, ihailua ja pohdintoja, jotka asettavat sen tärkeäksi aiheeksi nykyään. Tässä mielessä on mielenkiintoista analysoida Jälkipoltin:n eri näkökulmia ja sen vaikutuksia nyky-yhteiskuntaan.

F/A-18A Hornet käyttää jälkipoltintaan

Jälkipolttimella tarkoitetaan lentokoneen työntövoiman lisäykseen käytettävää tekniikkaa, jossa polttoainetta ruiskutetaan lisää suoraan suihkumoottorin suihkuputkeen, jota kautta moottorin palamiskaasut poistuvat suurella nopeudella. Näin saadaan merkittävä työntövoiman lisäys (jopa 50 %), mutta polttoaineen kulutus kasvaa jyrkästi (polttoainevarannot hupenevat minuuteissa). Jälkipoltin on sotilaskoneissa, pääasiassa hävittäjälentokoneissa, käytetty tekniikka.

Historia

Jälkilämmitystä käytettiin jo James Wattin höyrykoneessa vuonna 1764.[1] Frank Whittle patentoi "kahden lämpösyklin" moottorin vuonna 1936.[1]

Tekniikkaa

Polttoaineen palaminen suihkuputkessa on mahdollista, koska suihkumoottorissa moottorin läpi kulkee enemmän ilmaa kuin polttoaineen palamiseen tarvitaan. Polttoaine syttyy virtaavan palamiskaasun suuren lämpötilan ansiosta. Lisäksi polttoaineseoksen syttyminen on varmistettu erillisellä sytytystulpalla. Jälkipolttimen voimakkaan kuumentumisen takia sen käyttöikä on lyhyt verrattuna moniin muihin lentokoneen osiin.

Käyttö

Lockheed SR-71 Blackbird -tiedustelukoneen Pratt & Whitney J58 -suihkumoottori oli ainoa, joka pystyi lentämään tuntikausia jälkipoltin päällä, mutta sen tyypillinen tiedustelulento vaati lukuisia ilmatankkauksia.

Pommikoneet ovat käyttäneet jälkipoltinta lentoonlähdössä, hävittäjät tilanteissa, jossa tarvitaan hyvin suurta nopeutta.

Jälkipoltosta tulevaan suihkuun voi syntyä tiivistysaaltoja suuren nopeuden vuoksi. Suurempi ongelma on koneen infrapunasignaalin merkittävä kasvu, joka helpottaa koneen ampumista alas infrapuna-ohjautuvilla ohjuksilla.

Ainoat siviilikoneet, joissa on käytetty jälkipoltinta olivat Concorde ja Tupolev Tu-144.

Supercruise

Hävittäjälentokoneissa on 1990-luvun lopulla siirrytty voimakkaampiin moottoreihin, joilla voidaan lentää jatkuvasti yliääninopeudella (engl. supercruise) ilman jälkipoltinta.

Lähteet

  1. a b The Afterburner Story (PDF) (sivu 3) .grc.nasa.gov. Viitattu 16.4.2019.

Aiheesta muualla