Luettelo Suomessa rauhoitetuista selkärangattomista

Aihe Luettelo Suomessa rauhoitetuista selkärangattomista on aihe, joka on herättänyt kiinnostuksen ja huomion monissa ihmisissä ympäri maailmaa. Luettelo Suomessa rauhoitetuista selkärangattomista on herättänyt keskusteluja, tutkimuksia ja jopa kiistoja joko yhteiskuntavaikutuksensa, historiallisen merkityksensä tai päivittäisen elämän merkityksensä vuoksi. Tässä artikkelissa tutkimme erilaisia ​​näkökohtia ja näkökulmia, jotka liittyvät Luettelo Suomessa rauhoitetuista selkärangattomista:een, tavoitteenamme tarjota laaja ja täydellinen yleiskatsaus tästä aiheesta. Sen alkuperästä sen nykyisiin vaikutuksiin, mukaan lukien sen vaikutus populaarikulttuuriin, tutkimme perusteellisesti, kuinka Luettelo Suomessa rauhoitetuista selkärangattomista on jättänyt lähtemättömän jäljen historiaan ja kollektiiviseen tietoisuuteen.

Kalliosinisiipi.

Suomessa voimassa olevan luonnonsuojeluasetuksen (14.2.1997/160)[1] liitteen 2 (19.6.2013/471) sekä kalastusasetuksen 18§ (12.2.1993/179) mukaan alla luetellut selkärangattomat eläimet ovat rauhoitettuja koko maassa. Merkintä D2 tarkoittaa lajin kuuluvan lisäksi Euroopan unionin luontodirektiivin liitteessä II lueteltuihin lajeihin, joiden suojelemiseksi on osoitettava erityisten suojelutoimien alueita ja merkintä D4 tarkoittaa lajin kuuluvan luontodirektiivin liitteessä IV lueteltuihin, EU:n alueella tiukkaa suojelua edellyttäviin lajeihin[2].

Ahvenanmaalla rauhoitetuista (fridlysta) ja erityisesti suojeltavista (särskilt skyddsvärda) lajeista säädetään maakunnan omassa säädöksessä Landskapsförordning om naturvård (2023:88)[3]. Lajiluettelo laajeni huomattavasti uuden asetuksen tultua voimaan 1. marraskuuta 2023. Lisäksi Ahvenanmaan luonnonsuojelulain (Landskapslag om naturvård) 18§ mukaan selkärangattomien eläinten pyydystäminen valolla, tuoksulla tai muulla tavalla houkutellen ei-selektiiviseen pyydykseen vaatii sekä maanomistajan suostumuksen että maakuntahallituksen luvan[4]. Merkintä SS tarkoittaa Ahvenanmaan luonnonsuojelulain 15§ mukaista erityisesti suojeltavaa lajia.

Suomessa rauhoitetut hyönteislajit

Erakkokuoriainen.
Punahärö.
Lummelampikorento.

Suomessa rauhoitetut nilviäislajit

Ryhmä jokihelmisimpukoita.

Suomessa rauhoitetut äyriäislajit

  • jokirapu (Astacus astacus) rauhoitettu 1.11. – 21.7.
  • täplärapu (Pacifastacus leniusculus) rauhoitettu 1.11. – 21.7.

Ahvenanmaalla rauhoitetut tai erityisesti suojellut hyönteislajit

Kaksisiipiset

Kovakuoriaiset

Nivelkärsäiset

Perhoset

Pistiäiset

Sudenkorennot

Suorasiipiset

Ahvenanmaalla rauhoitetut tai erityisesti suojellut hämähäkkieläimet

Ahvenanmaalla rauhoitetut tai erityisesti suojellut nilviäislajit

Ahvenanmaalla erityisesti suojellut nivelmadot

Katso myös

Lähteet