Mimosat

Tämän päivän artikkelissa aiomme sukeltaa Mimosat:n jännittävään maailmaan. Tutkimme tämän aiheen/aiheen/henkilön kaikkia puolia sen alkuperästä sen merkitykseen nykyään. Selvitämme sen tärkeimmät näkökohdat, sen vaikutuksen yhteiskuntaan ja mahdolliset tulevaisuuden vaikutukset. Yksityiskohtaisen ja tarkan analyysin avulla syvennymme sen moniin ulottuvuuksiin ja tarkastelemme sekä sen myönteisiä puolia että sen tuomia haasteita. Mimosat on erittäin tärkeä aihe nykyään, ja tämän artikkelin avulla yritämme tarjota maailmanlaajuisen ja täydellisen näkemyksen, jonka avulla lukija ymmärtää sen tärkeyden ja kehityksen ajan myötä. Älä missaa tätä jännittävää matkaa Mimosat:n kiehtovaan maailmaan!

Mimosat
Tuntomimosa (Mimosa pudica)
Tuntomimosa (Mimosa pudica)
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Fabales
Heimo: Hernekasvit Fabaceae
Alaheimo: Mimosoideae
Suku: Mimosat Mimosa
L.[1]
Katso myös

  Mimosat Wikispeciesissä
  Mimosat Commonsissa

Mimosat[2] (Mimosa) on hernekasvisuku, johon kuuluu pääasiassa trooppisessa Amerikassa tavattavia ruohoja, varpuja ja pieniä puita. Muutamia lajeja tavataan myös Afrikassa ja Aasiassa. Mimosoiden lehdet ovat toistuvasti parilehdykällisiä, ja kukat tiiviissä pallomaisessa mykerössä. Suvun tunnetuin laji on tuntomimosa (Mimosa pudica), joka on tullut tunnetuksi siitä, että sen lehtiä kosketettaessa lehdykät painuvat nopeasti vastakkain ja lehtiruoti taipuu alaspäin. Liikkeen mekanismia ei tarkkaan tunneta, eikä tiedetä, miksi kasvilla on tällainen ominaisuus.

Tuntokasvi on levinnyt rikkaruohona ympäri tropiikin. Se on myös varsin suosittu ja helppohoitoinen huonekasvi.

Käyttö lääkkeenä

Tuntomimosan (Mimosa pudica) lehtiä tai siemeniä käytetään perinteisessä Ayurveda-lääkinnässä mm. Strongyloides stercoralis -loismatoinfektiossa. Tuntokasviuute samoin kuin leipäpuu-uute hävitti tutkimuksessa kyseisiä matoja tehokkaammin kuin kaupalliset matolääkkeet[3]. Kasvista käytetään lääketarkoituksessa siemeniä tai lehtiä teenä taikka jauheena.

Lajeja

Lähteet

  1. ITIS: Mimosa (englanniksi)
  2. a b c d Räty, Ella: Viljelykasvien nimistö, s. 94. Helsinki: Puutarhaliitto, 2012. ISBN 978-951-8942-92-7
  3. Inactivation of strongyloides stercoralis filariform larvae in vitro by six Jamaican plant extracts and three commercial anthelmintics ncbi.nlm.nih.gov. (englanniksi)

Aiheesta muualla