Proteales

Tässä artikkelissa tutkimme Proteales:n aihetta moniulotteisesta näkökulmasta analysoimalla sen vaikutuksia eri yhteyksissä ja sen merkitystä nykyään. Tutustumme sen alkuperään, kehitykseen ja vaikutuksiin yhteiskuntaan sekä sen tuomiin haasteisiin ja mahdollisuuksiin. Yksityiskohtaisen analyysin avulla pyrimme purkamaan Proteales:n eri puolia ja sen vaikutusta eri alueilla, jotta voimme tarjota kattavan näkemyksen, jonka avulla voimme ymmärtää sen monimutkaisuuden ja laajuuden. Tämän artikkelin historiallisista näkökohdista tulevaisuuden ennusteisiin, tämän artikkelin tavoitteena on tarjota kattava ja rikastuttava näkemys Proteales:stä ja kutsua lukijaa pohtimaan ja kyseenalaistamaan omaa käsitystään tästä aiheesta.

Proteales
Kuningasprotea (Protea cynaroides)
Kuningasprotea (Protea cynaroides)
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Kasvit Plantae
Kladi: Putkilokasvit Tracheophyta
Kladi: Siemenkasvit Spermatophyta
Kladi: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Kladi: Aitokaksisirkkaiset
Lahko: Proteales
Dumort.
Katso myös

  Proteales Wikispeciesissä
  Proteales Commonsissa

Proteales on aitokaksisirkkaisten tyviryhmiin (engl. basal eudicots) kuuluva kasvilahko, johon sisältyvät lootus-, plataani- ja proteakasvien heimot. Ensin mainittuun kuuluu luonteenomaisennäköisiä vesikasveja vedenpinnan yläpuolelle kohoavine kilpimäisine lehtineen ja lumpeen kukkaa muistuttavine kukkineen, kahteen jälkimmäiseen puuvartisia kasveja. Yhteensä heimoissa on noin 1 610 lajia, suurin osa (1 600) proteakasveja. Lahko on pienuudestaan huolimatta morfologisesti epäyhtenäinen, mutta sitä pitävät koossa molekulaariset seikat. Lahkon levinneisyys sijoittuu yhtäältä pohjoiselle lämpimälle ja lauhkealle vyöhykkeelle, toisaalta eteläiselle pallonpuoliskolle.[1]

Heimot

  • Sabiaceae
    • 3 sukua, 100 lajia Kaakkois-Aasiassa saaristoineen ja Etelä-Amerikassa.[2]
  • Nelumbonaceae – lootuskasvit
    • 1 suku (lootukset Nelumbo), 2 lajia (intianlootus Nelumbo nucifera ja amerikanlootus Nelumbo lutea) Itä- ja Kaakkois-Aasiassa sekä itäisessä Pohjois-Amerikassa lauhkeilla alueilla.
  • Platanaceae – plataanikasvit
    • 1 suku (plataanit Platanus), 10 lajia pohjoisella lauhkealla vyöhykkeellä.
  • Proteaceae – proteakasvit
    • 77 sukua, 1 600 lajia enimmäkseen eteläisellä pallonpuoliskolla, erityisesti Etelä-Afrikassa ja Australiassa.
    • synonyymi: Lepidocarpaceae

Lähteet

Viitteet

  1. Stevens, P. F.: Angiosperm Phylogeny Website (Version 9) mobot.org. kesäkuu 2008. Viitattu 24.7.2009. (englanniksi)
  2. Stevens 2001, viittaus 27.2.2015.