Nykymaailmassa Savelanpuisto on aihe, joka on kiinnittänyt miljoonien ihmisten huomion ympäri maailmaa. Moderniin yhteiskuntaan tunkeutumisestaan lähtien Savelanpuisto on synnyttänyt intohimoista keskustelua, inspiroinut syvällistä tutkimusta ja vanginnut kaiken ikäisten ihmisten mielikuvituksen. Kun jatkamme Savelanpuisto:n eri puolien tutkimista, on ilmeistä, että sen vaikutus ulottuu monille elämämme alueille populaarikulttuurista maailmanpolitiikkaan. Tässä artikkelissa perehdymme Savelanpuisto:n kiehtovaan maailmaan ja tutkimme sen vaikutuksia nyky-yhteiskunnassa.
Savelanpuisto on monia ulkoliikuntapaikkoja sisältävä puisto Helsingin Malmin kaupunginosan lounaiskulmassa. Se sijaitsee Vantaanjoen itärannalla ja Kehä I -tien eteläpuolella. Savelanpuiston luoteispuolella on Savelan ja kaakkoispuolella Pihlajamäen ja Pihlajiston asuinalueet. Savelanpuiston halki kulkee Longinoja, joka laskee Vantaanjokeen puiston lounaiskulmassa. Joen vastarannalla on Oulunkylän siirtolapuutarha. Savelanpuiston etelärajaa pitkin kulkevalle Maaherrantielle on rakennettu Raide-Jokeri-pikaraitiotie.[1]
Savelanpuistossa on jalkapallokenttä MagneCit Areena, jalkapallokäytössä oleva kuplahalli,[2] muita pallopelikenttiä, ulkoilureittejä, 25 metrin korkuiset kuntoportaat[3] sekä Pihlajamäen nuorisopuisto, johon kuuluvat Tyttöjenpuisto, rullalautailupuisto Freestyleparkki, pyöräilyratoja, monitoimikenttä ja kesäkahvila Linnunpesä[4]. Puiston pohjoisosassa Longinojan varrella ovat Savelan koirapuisto ja Savelan viljelypalstat.
Alueella sijaitsevat myös Helsingin Uusi yhteiskoulu ja Pihlajamäen ala-aste. Niiden välissä kulkevat kadut Lucina Hagmanin kuja ja Lucina Hagmanin polku on nimetty Uuden yhteiskoulun perustajan mukaan.
Savelanpuiston rakentamisesta päätettiin syksyllä 1976, ja alueesta käytettiin tuolloin nimitystä Longinojan virkistysalue[5]. Noin 23 hehtaarin kokoisen puiston rakentaminen alkoi kuitenkin vasta 1980-luvun puolivälissä. Aluksi entisen peltoalueen maastomuotoja muutettiin maisemamuotoilun keinoin vaihtelevammiksi[6].
Rullalautailupuisto alueelle saatiin vuonna 1997 nuorten itsensä suunnittelemana[7]. Sitä alettiin seuraavalla vuosikymmenellä laajentaa Pihlajamäen nuorisopuistoksi, joka avattiin yleisölle kesäkuussa 2009[8]. Vuonna 2004 Rapakiventien varteen nousi kuplahalli jalkapallojunioreiden talvikauden harjoitustilaksi[9].
Kesällä 2021 avattiin uudistettuna PK-35:n kotikenttänä toimiva Pihlajamäen jalkapallostadion, jossa on nyt tuhatkunta katsomopaikkaa[10]. Samana vuonna valmistuivat Savelanpuistosta Pihlajiston Pyynikintielle nousevat kuntoportaat [3] ja jokirannan uusi onkilaituri[11].